Reťazenie

V polovici 80. rokoch nakrútil Martin Ťapák úspešnú televíznu hru Reťazenie, ktorá ostro kritizovala vtedajšie pracovné a medziľudské vzťahy, ľahostajnosť k veciam verejným, nezodpovednosť, protekcionizmus a prospechárstvo. Podobné reťazenie cítiť z odhalenia polovojenského tábora pri Dolnej Krupej. Dajako priveľa osobných záujmov a vzájomných previazaností sa stretáva v tomto areáli.

20.07.2018 20:00
debata (18)

Slovenská filiálka kontroverzného ruského motorkárskeho gangu Noční vlci, nekompetentné zapožičanie bojovej techniky súkromnej firme z Vojenského historického múzea, cvičenie motorizovaného práporu polomilitantného združenia Slovenskí branci, sledovaného pre jeho extrémistické zamerania bezpečnostnými orgánmi, utajované skutočnosti pred miestnou samosprávou…

A za tým všetkým stoji priateľ exministra vnútra, ktorý sa ako veliteľ dobrovoľných hasičov tešil od toho istého Roberta Kaliňáka, takisto nadšeného motorkára, z bohatých štátnych dotácií.

Argumenty, že veď vlastne všetky tieto činnosti sa robili legálne, sotva zaberú. Tých pochybení na jednom dvore a okolo jednej skupinky ľudí je totiž podozrivo mnoho. Pritom iste ide iba o špičku ľadovca. Koľko všelijakých čudných polotajných bratstiev vyrástlo na Slovensku, aj s požehnaním verejných činiteľov?

V susedstve sa nachádza kaštieľ, ktorý navštevoval Ludwig van Beethoven a zložil tam svetoznámu Sonátu mesačného svitu. Zámocký park preslávila zase grófka Mária Choteková pestovaním jedinečného rozária, považovaného za najkrajší v strednej Európe. Práve ošarpaná budova súčasného Múzea hudby i polospustnutná priľahlá záhrada by si skôr zaslúžili vládne dotácie na rekonštrukciu. Dolnej Krupej viac pristane hudba a ruže ako streľba a rachot tankov.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Noční vlci #Dolná Krupá