Majstrovský plán

Ide o príbeh, ktorý sa v európskej politike posledných rokov, žiaľ, opakuje dokola. Nemecká CSU pred blížiacimi sa voľbami vo svojej bašte v Bavorsku stavila na protiimigrantskú kartu. Výsledkom je, že CSU hrozí, že po prvý raz nebude mať v bavorskom parlamente väčšinu. Tí, čo sa tešia najviac, sú pravicoví populisti z AfD (Alternative für Deutschland).

24.07.2018 20:00
debata (11)

Líder CSU a spolkový minister vnútra Horst Seehofer vyhlásil balíček protiimigračných opatrení za majstrovský plán, ktorý má jeho strane opäť vyniesť víťazstvo vo voľbách.

Najväčšiu radosť urobil voličom AfD: v ich očiach to potvrdzuje, že xenofóbia je reálnou politickou alternatívou. Keď proti cudzincom navrhujú razantné opatrenia strany politického mainstreamu, pre týchto voličov to znamená, že voliť AfD nie je hanba ani hlúposť. Naopak, pre nich je to dôkaz ich predvídavosti a „realistického“ pohľadu na svet.

A tak sa títo voliči s chuťou chystajú voliť – AfD, pravdaže. Prečo by mali voliť Seehofera, ktorý podľa nich len naháňa vietor v poli? Podpora CSU klesá a reálne hrozí, že po októbrových voľbách nebude mať táto partnerská strana kresťanských demokratov z CDU v bavorskom sneme väčšinu. Pravdaže, neznamená to, že väčšinu získa nebodaj práve AfD. Lenže populistická pravica je na vzostupe a už dnes dokáže miešať karty veľkej politiky bez toho, aby musela sama vládnuť. Politici ako Seehofer jej pri tom výdatne pomáhajú.

Populistická pravica je na vzostupe a už dnes dokáže miešať karty veľkej politiky bez toho, aby musela sama vládnuť.

Peripetie bavorskej vládnej strany by azda neboli natoľko zaujímavé, keby neodrážali celoeurópsky trend. Ak sa povie, že Európa nedokázala dobre zvládnuť problém zvýšenej imigrácie, neznamená to iba toľko, že štáty Európskej únie sa dodnes nedokázali uspokojivo dorozumieť na spoločnom postupe. Nezvládnutie tohto problému má aj podobu nárastu podpory pre krajnú pravicu takmer vo všetkých štátoch starého kontinentu (aj britské referendum za brexit malo aspoň čiastočne rovnaký rukopis).

Na jednej strane sú politici ako Viktor Orbán, ktorý pôvodne tiež vzišiel z mainstreamu. Zdalo by sa, že je výnimkou: jemu predsa ťaženie proti cudzincom vychádza: Fidesz v Maďarsku zostáva neotrasiteľným dominantným hráčom. Lenže pre Orbána karta imigrácie znamenala iba logické pokračovanie jeho politiky priťahovania oprát a zavádzania „neliberálnej demokracie“. Fidesz teda nie je výnimkou, pretože cestu demokratickej politiky opustil ešte dávno predtým, ako Angela Merkelová „pozvala“ utečencov do Nemecka, čím podľa európskych xenofóbov odštartovala utečeneckú krízu.

Životaschopnou alternatívou nemusí byť rovno anarchia. Áno, migrácia sa spája aj s problémami. Keď si však chce európsky demokratický mainstream pliesť opatrnú a rozvážnu imigračnú politiku s výkrikmi populistov, nezarobí na tom nič. Všade tam, kde sa pokúsil vytesniť extrém napodobňovaním jeho rétoriky a občas i politiky, docielil len pravý opak: sám sa skompromitoval a populistom „dal za pravdu“. Takéto majstrovské plány naozaj nestoja za fajku dymu. V Bavorsku, Taliansku, Holandsku, vo Fínsku či na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #CSU #Horst Seehofer #AfD #protiimigračné opatrenia