Prehliadané násilie

Talianska pobočka humanitárnej organizácie Zachráňte deti (Save the Children) vydala správu o sexuálnom zneužívaní detí na hranici medzi Talianskom a Francúzskom. Ide najmä o dievčatá pod 18 rokov, ktoré sa pokúšajú nájsť príbuzných a nemajú možnosť ani prostriedky na bezpečné cestovanie či získavanie stravy.

29.07.2018 22:00
debata

Ľudia, ktorí im ponúknu pomoc, si za to často vynucujú sexuálne „služby“ pod hrozbou vydierania, nútenej prostitúcie alebo rovno smrti. Často aj malé deti sa ocitnú na ulici v „ponižujúcich, promiskuitných a nebezpečných podmienkach“, uvádza správa. Netreba vari ani dodávať, aké amorálne je za takýchto okolností moralizovanie ohľadom stúpajúceho množstva pohodených či zabitých nemluvniat.

Vždy, keď počúvame o vojenských konfliktoch, prichádzajú agentúry s informáciami o rôznych druhoch násilia: vraždení, únosoch, mučení, hladomore, vyhnanstve. Mnohé z toho sa deje ako dôsledok medzinárodného alebo vnútroštátneho konfliktu; rozhodne to platí o migráciách. Utečenecké vlny, vyvolané neznesiteľnými podmienkami doma, sa stávajú ďalšou formou vojny, vedenej v hraničných oblastiach „vysnívaného bezpečia“ i v hlavách ľudí, ktorí sú nútení konfrontovať sa s novou skutočnosťou. Škála násilných činov a ich dôsledkov je nekonečná, existuje však jeden druh násilia, ktorý sa v súvislosti s konfliktami spomína menej často, ako by sa mal. Pretože sa spravidla týka tých najzraniteľnejších častí obyvateľstva – žien a detí. Následky sexuálneho násilia bývajú o to katastrofickejšie, o čo menej sa toto násilie spomína medzi hlavnými zločinmi konfliktov a o čo viac sa jeho obete spochybňujú či zamlčiavajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #zneužívanie detí