Lacné riešenie

V Dánsku práve začal platiť zákon zakazujúci zahaľovanie celej tváre. Hoci – podobne ako v iných európskych krajinách, ktoré čosi také už zaviedli – autori dôvodia, že zákaz sa vzťahuje na všetkých a všetky spôsoby zahaľovania tváre, teda i nosenie masiek a podobne, je celkom jasné, že podstatou je to, čo sa populárne nazýva „zákaz burky“.

02.08.2018 10:00
debata (7)

Napokon, vláda, ktorá neprestajne pritvrdzuje azylové normy a pred pár rokmi uzákonila právo štátu odobrať migrantom pri vstupe do krajiny cennosti, aby sa tak vraj financoval ich pobyt, sotva môže predstierať, že ide o niečo iné. Aj keď počet žien, ktorých sa takéto opatrenie v Dánsku dotkne, je menší ako zanedbateľný. Ale taký bol aj všade inde, kde k nemu pristúpili. V šesťdesiatmi­liónovom Sarkozyho Francúzsku, ktoré bolo v tom na začiatku dekády európskym predskokanom, napríklad vtedy so zahalenými tvárami chodilo asi dvetisíc moslimiek…

Oslobodenie žien? Minimálne odvtedy, čo mediálny mainstream prinášal svedectvá o tom, ako ich Taliban núti v Afganistane chodiť vo vreci a nazýva to povinnou normou cudnosti, tento argument zaberá azda najviac. Problém spočíva v tom, či je možné oslobodiť niekoho od útlaku tým, že zakážeme niektoré jeho povrchné formy.

Zákazy buriek šíriace sa Európou patria k mimoriadne obľúbeným argumentom náborárov ISIS a iných fanatických a teroristických skupín.

Súčasťou modernej európskej kultúry nie sú bikiny, ale sloboda žien obliecť si ich, ak sa im chce. Čo v sebe skrýva aj slobodu neobliecť si ich a ísť sa kúpať hoci i v tom vreci. Európskou kultúrnou vymoženosťou má byť sloboda žien, nie vynucovanie jej konkrétnych prejavov.

Európskou vymoženosťou je boj proti rodovo podmienenému násiliu. Inými slovami, zákon má postihovať toho, kto svoju ženu pod akoukoľvek zámienkou (kultúrnou, tradičnou či náboženskou) núti obliekať sa tak, a nie inak. Nie ženu, ktorá sa tak oblieka. Samozrejme, boj proti podstate, ktorou je možné, s európskymi normami nezlučiteľné, ponížené postavenie ženy voči mužovi, je oveľa ťažší ako povrchný zákaz vonkajších prejavov. Nuž ale potom si nenahovárajme, že ideme po podstate, keď nejdeme, pretože takto je to pre nás pohodlnejšie.

Bezpečnostný argument je na tom ešte biednejšie. Zákazy buriek šíriace sa Európou patria k mimoriadne obľúbeným argumentom náborárov ISIS a iných fanatických a teroristických skupín. Isteže, môžeme si povedať, že keby neexistovalo toto, vymysleli by si nejaký iný argument, podľa ktorého je vraj Európa vo vojne s islamom. Pointa je iba v tom, že práve toto existuje a my to naozaj robíme. To nie sú dohady, ale empíria zdokumentovaných svedectiev z prostredia radikalizovanej moslimskej mládeže na starom kontinente v posledných rokoch.

Zlé na tom všetkom je, že problémy ako také nie sú vymyslené. Reálnym problémom je integrácia ľudí z odlišných kultúr v Európe, reálnym problémom je s európskym kontextom nezlučiteľný útlak žien, ani nehovoriac o reálnosti problému terorizmu. Je len smiešne tváriť sa, že čokoľvek z toho riešime takto lacno.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zákaz burky #zahaľovanie tváre #rodovo podmienené násilie