Jeden krok nestačí

Slovensko nepotrebuje nijaké stranícke gardy a milície či polosúkromné pohotovostné oddiely. Vo svojej histórii si ich už užilo viac než dosť a boli mu iba na oštaru. Slovensko má predsa regulárnu armádu a políciu, zaobíde sa bez všelijakých paralelných štruktúr ozbrojených síl. Nech sa už nazývajú akokoľvek.

03.08.2018 21:00
debata

Médiá, ale aj rodičia žiakov základných a stredných škôl v nedávnej minulosti opakovane poukazovali na pochybné aktivity zoskupenia Slovenskí branci. To určite nemalo iba ambíciu prekryť nostalgiu po niekdajšom socialistickom Zväzarme. Naopak, okolo spolku sa tmolia aj podozrivé existencie, ktoré koketujú s militantnými a ideologickými tradíciami niekdajšieho ľudáckeho režimu. Tie potom popri učení streľby zo vzduchovky a hádzaní cvičnými granátmi vtĺkali chlapcom do hláv. Znepokojujúce bolo najmä to, že medzi nimi sa často nájdu bývalí aj súčasní príslušníci oficiálnej armády.

Vážne upozornenia viedli síce k tomu, že spravodajské zložky začali brancov monitorovať, ministerstvo vnútra ich zaradilo do registra extrémistov a niekdajší šéf rezortu školstva vyzval riaditeľov, aby si čudných inštruktorov nepúšťali do škôl. Lenže keď Slovákov na niečo vyzývate, to ešte neznamená, že sa budú podľa toho riadiť. Na celej ošemetnej situácii sa pramálo zmenilo. Až nepriamym pričinením slovenskej filiálky ruského motoristického klubu sa veci konečne pohli dopredu.

To, že minister obrany Peter Gajdoš striktne zakázal profesionálnym vojakom podieľať sa na aktivitách Slovenských brancov, je krok správnym smerom. Ale to nestačí. Na rade je Generálna prokuratúra a legislatívny proces, ktorým by podobným paravojenským grupirovkám nadobro odzvonilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí branci #ozbrojené sily #Peter Gajdoš