Ako na vec

O nedostatku lekárov a zdravotných sestier sa hovorí už roky. Spoločenskú diskusiu obvykle rozprúdi hromadný odchod špecialistov (pred časom z NÚSCH alebo teraz z Neurochirurgickej kliniky na Kramároch), no vždy zostane len pri slovách.

06.08.2018 22:00
debata (5)

Až teraz sa ministerstvo školstva konečne zobudilo a rozhodlo sa nedostatok lekárov riešiť tým, že v novom školskom roku prijmú lekárske fakulty o 185 medikov viac. Je však nanajvýš otázne, či viac študentov na medicíne bude v konečnom dôsledku znamenať aj viac lekárov v ambulanciách.

Každoročne totiž lekársky diplom získa zhruba 600 absolventov, no viac ako polovica z nich odíde do zahraničia. Dá sa teda predpokladať, že rovnako sa budú správať aj novoprijatí medici. Časť z nich síce zostane pracovať na Slovensku, celkový problém to však nevyrieši. Navyše, z našich daní budeme takto i naďalej financovať zdravotníctvo bohatších krajín.

Riešenie preto treba hľadať inde. Obmedzenie odchodu mladých lekárov prostredníctvom zavedenia školného (ako to navrhuje SaS) by bolo jednak protiústavné a v konečnom dôsledku kontraproduktívne. Ak by sa mal mladý človek rozhodnúť, či zaplatí za štúdium tu, alebo niekde inde, asi by volil druhú možnosť.

Treba sa preto zamerať na dôvody odchodu – zlepšiť pracovné podmienky a predovšetkým ohodnotenie. V opačnom prípade budú tí starší a skúsenejší odchádzať na lepšie platené miesta do súkromných zdravotníckych zariadení a tí mladí budú i naďalej hľadať šťastie v zahraničí.

Vzhľadom na to, že takmer 15% zo všetkých lekárov tvoria doktori vo veku 60 až 64 rokov a takmer 12% sú dôchodcovia, nám nezostáva veľa času.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #nedostatok lekárov