Pracovníci zo zahraničia

Zamestnávatelia na Slovensku sa už dlhšie sťažujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Týka sa to obzvlášť automobilového priemyslu a IT sektoru.

09.08.2018 14:00
debata (1)

Vláda aj odbory akcentovali najmä mobilizáciu domácich nezamestnaných – pričom jedným zo zásadných krokov sú aj exekučné amnestie – firmy však hovoria, že inú možnosť, ako zamestnávať cudzincov, nevidia.

V súčasnosti u nás pracuje okolo 60-tisíc cudzincov, čo rozhodne nie je veľa. A hoci sa zo strany majoritného obyvateľstva pričasto stretávajú s mylnými predsudkami spojenými so strachom, že „nás oberajú o miesta“, ich cesta na slovenský pracovný trh je skôr aj vzhľadom na rôzne administratívne reštrikcie a obštrukcie tŕnistá. Jedným z problémov je napríklad agentúrne zamestnávanie, ktorým sa často štandardné pracovné podmienky obchádzajú. Dôsledkom môže byť čierna práca alebo zneužívanie pracujúcich ako lacnej pracovnej sily. Pritom obsadenie voľných pracovných miest a platenie daní a odvodov cudzincami na Slovensku môže domácej ekonomike zásadne prospieť.

Predsudky voči cudzincom sú zo strany verejnosti často silné a neraz sa nezakladajú len na dezinformáciách, rasizme či strachu z neznámeho, ale trebárs i na závisti, ak sa cudzincovi darí a prosperuje. Ale zamestnávanie cudzincov, ako aj odbúravanie predsudkov a vytváranie lepšieho ovzdušia vzájomnej spoločenskej dôvery a vedomia, že nežijeme jeden na úkor druhého, si vyžaduje riešenie zamestnanosti ako takej a neprehlbovať priepasť medzi zamestnanosťou domácich a ľudí z cudziny. Dôležité je odstraňovať tie nedostatky, ktoré ľuďom v prístupe k práci bránia. <pe>

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cudzinci #pracovné podmienky #agentúrne zamestnávanie #predsudky voči cudzincom