Premena

Život je zmena, ale málokto si vedel predstaviť také prudké zmeny klímy, aké nás zasiahli. Teplo prepisuje aj ustálené plodinové mapy.

11.08.2018 16:00
debata (2)

Niekedy sa zdá, že ide o výhru. Už aj na Slovensku sa dá dopestovať vynikajúce červené víno, o akom sa rovesníkom Hečkovho románu Červené víno ani len nemohlo snívať. No vinohradníkov už obchádza strašidlo choroby esca, ktorú ničivosťou prirovnávajú k fyloxére. To je odvrátená strana oteplenia.

V Liptove, v Turci sú nádherné porasty kukurice, ktorá tu umožnila chovať vysokoproduktívne mliečne plemená dobytka. Všimnime si aj opak – hole a vôbec vysokohorské lúky, kde sa kedysi pásli ovce, zarastajú lesom. Klasické horské poľnohospodárstvo sa rozpadá, no nielen v dôsledku stúpania teplôt.

Na jednej zo stredných škôl otvorili pred siedmimi rokmi bačovský študijný odbor. Neprihlásil sa jediný záujemca. Kto by bol povedal, že takto upadne prestíž profesie, ktorá dala Slovákom prezývku národ bačov. Lenže my sa nehanbíme len za bačov. Hoci slovenské vína medzinárodnými úspechmi krajine zdvihli sebavedomie, o štúdium na kedysi prestížnej vinohradníckej škole je minimálny záujem.

Nie je to len globálne oteplenie, ktoré zmenilo krajinu. Priznajme, že sme sa odtrhli od pôdy, že sme zanedbali poctivé hospodárenie. Spamätajme sa, lebo bublina obchodov plných potravín z dovozu skôr či neskôr praskne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #otepľovanie #klimatická zmena