Strop a čo ďalej?

Keď pred časom jeden z obchodných reťazcov razantne zvýšil mzdy svojim zamestnancom, začali medzi učiteľmi kolovať vtipy, či by radšej nemali vymeniť katedru za kasu.

14.08.2018 08:00
debata

Hoci slovenskí pedagógovia sú oproti ostatným vysokoškolsky vzdelaným ľudom u nás odmeňovaní slabo, aj medzi nimi existujú značné rozdiely. Vzhľadom na to, že v školstve sa uplatňuje princíp seniority (sú odmeňovaní podľa počtu odpracovaných rokov), platová situácia starších pedagógov je predsa len o niečo lepšia ako v prípade ich mladších kolegov. Aj preto mnohí zostávajú pracovať aj po dosiahnutí dôchodkového veku. Na druhej strane riaditelia škôl sú radi, že nemusia riešiť personálne problémy, pretože mladých učiteľov nepribúda.

Ak sa totiž nástupný plat učiteľa dnes pohybuje medzi 700–750 eurami mesačne, tak sa nemožno čudovať, že o toto povolanie nie je veľký záujem. Navyše, sú tu aj značné regionálne rozdiely. Kým v menších mestách a na východe Slovenska je situácia relatívne stabilizovaná, v hlavnom meste Bratislava a okolí je ich nedostatok. Ak sa nič nezmení, situácia sa ešte viac vyhrotí.

Učiteľský zbor je z roka na rok prestarnutejší a bez pomoci dôchodcov by niektoré školy mali problém obsadiť viaceré pracovné pozície. Lenže aj tí najvitálnejší penzisti raz skončia…

Kým ešte v roku 2009 bol priemerný vek učiteľov na Slovensku niečo nad 41 rokov, momentálne presahuje 45 rokov. Alarmujúce je to, že prudko klesá počet mladých učiteľov do 30 rokov. Ak aj ministerstvo školstva za všeobecného aplauzu pedagógov hovorí o zavedení vekového stropu 65 rokov pre učiteľov, treba sa pýtať: A čo potom, kto ich nahradí?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #vekový strop #prestarnutý učiteľský zbor