Letná prestrelka

Tak ako letné lásky aj letné prestrelky medzi koaličnými partnermi bývajú kratučké, lebo v oboch prípadoch vlastne o nič nejde.

15.08.2018 22:00
debata

Lekciu o tom, ako to môže vyzerať, keď niekto nevie, čo chce, ale trvá na tom, dokiaľ to nedosiahne, nám minulý rok predviedol Andrej Danko, keď vypovedal koaličnú zmluvu. Tento zúfalý pokus odvrátiť pozornosť verejnosti od škandálu s eurofondmi na vedu a výskum, mu síce nevyšiel, lebo „jeho“ minister Plavčan napokon aj tak odstúpil, no SNS napriek tomu v koalícii zostala.

Súčasná koaličná prestrelka je pritom iba slabým odvarom toho, čo sa dialo takto pred rokom. Spory SNS a Mostu-Híd na pozadí únosu Vietnamca síce u niekoho môžu vyvolávať vidinu predčasných volieb, treba však povedať, že je to opäť iba búrka v pohári s vodou.

Hoci útoky SNS na šéfku parlamentného zahraničného výboru Katarínu Cséfalvayovú, a predtým na Róberta Ondrejcsáka či ombudsmanku Máriu Patakyovú sú dosť nevyberavé, Bugár je v politike príliš dlho, aby lial ďalší olej do ohňa. Síce si neodpustil poznámku, že ak by sa potvrdili podozrenia, v kauze uneseného Vietnamca, tak „v takej koalícii nemám čo hľadať“, no tým sa všetko skončilo.

V skutočnosti nie je v záujme SNS ani Mostu-Híd, aby sa konali predčasné voľby. Kým národniari majú eminentný záujem, aby nákup (predražených) stíhačiek dotiahli do úspešného konca, tak i bugárovci balansujúci na hrane zvoliteľnosti potrebujú splniť svoju misiu – pokračovať vo výstavbe R2, aby mohli presvedčiť svojich voličov, že im blaho obyvateľov južného Slovenska skutočne leží na srdci.

Kým školáci zasadnú do lavíc, bude teda po všetkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Most-Híd