Európska spojka

O tom, že Rusko sa snaží šíriť svoj vplyv v krajinách strednej a východnej Európy, niet pochýb. Ak by niekto potreboval rukolapné dôkazy, tak stačí spomenúť minuloročný pokus o prevrat v Čiernej Hore, ktorý financovali aj sa na ňom podieľali ruskí agenti.

16.08.2018 22:00
debata (12)

Alebo aktuálny prípad, keď ruskí diplomati podplácali gréckych činiteľov. Ich cieľom bol krach dohody o novom názve bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko, čo umožní Skopje začať vyjednávania o vstupe do NATO.

Oveľa rozšírenejšie sú však „bežné“ formy propagandy – akým je podpora rôznych konšpiračných webov a prokremeľských združení až po financovanie pravicovoextré­mistických strán v EÚ.

V krajine, kde si veľká časť obyvateľov stále naivne myslí, že Slovensko by malo byť akýmsi mostom medzi Východom a Západom, majú ruskí propagandisti svoju prácu uľahčenú. Tomuto najväčšiemu mýtu našej súčasnosti sa však darí aj vďaka tomu, že ho šíria viacerí slovenskí politici.

To, že si teraz u nás Moskva našla človeka, ktorého prokremeľské médiá bez váhania označili ako svoju európsku spojku, je len logickým pokračovaním predchádzajúcich aktivít Ruska.

O tom, čo je to za osobu, si človek môže urobiť lepšiu predstavu po pozretí videa, na ktorom šéf slovenských Nočných vlkov Jozef Hambálek hovorí novinárovi z RFE: „Tu stoj, lebo si pôjdem zobrať zbraň.“

Motorkárske gangy samy osebe predstavujú bezpečnostné riziko. No kým Hell's Angels alebo Bandidos sa zaoberajú svojou „tradičnou agendou“ – vydieraním a obchodom s drogami, Noční vlci sú politickým nástrojom režimu, ktorý sa pod rúškom všeslovanskej vzájomnosti snaží ovládnuť iných – je to taký vlk v baraňom rúchu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #propaganda #Noční vlci #Jozef Hambálek