Čierna stavba

Tradičná promenáda na jednom z mála ústredných námestí nášho hlavného mesta, ktorá od tridsiatych rokov minulého storočia nesie meno barda slovenskej poézie Pavla Országha Hviezdoslava, sa osobitne v letných mesiacoch stáva magnetom pre desaťtisíce obyvateľov Bratislavy a jej návštevníkov. Tiene stromoradí a historických budov v súčinnosti s fontánami poskytujú v horúcich dňoch príjemný chládok.

17.08.2018 22:00
debata (6)

O to viac ako päsť na oko pôsobí vysoký plot, ktorý zaberá centrálnu časť námestia a znehodnucuje celkový vzhľad tejto pôvabnej pešej zóny. Dalo ho pred šestnástimi rokmi vystavať Veľvyslanectvo USA v rámci ochranných opatrení po teroristických útokoch v New Yorku a Washingtone.

Ľudia sa čudujú, že sa americkí diplomati u nás necítia bezpečne, no to je ich problém. Prečo však taký necitlivý prístup a neraz aj arogantné zdôvodňovanie? Skutočne „ohromná“ propaganda svetovej veľmoci voči občanom Slovenska i zahraničným turistom, ktorí tiež nechápavo krútia hlavou.

Porovnávanie so situáciou pri americkej ambasáde v Budapešti kríva na obe nohy. Tam sa plot na rozsiahlom Námestí Slobody stráca asi tak, akoby sa neveľké historické jadro Bratislavy stratilo v rozsiahlej maďarskej metropole. Navyše, ten u nás vybudovali v rozpore so stavebným povolením. Po rokoch protestov sa poslanci Starého Mesta konečne odhodlali k prijatiu nariadenia na odstránenie nelegálnej stavby.

Američania sa znovu a znovu tvrdošijne odvolávajú na to, že ide iba o dočasné riešenie. Vraj si už v Bratislave vyhliadli pozemok pre novú budovu veľvyslanectva. Lenže také výhovorky trvajú pridlho a v našich dejinách nemáme s „dočasnosťou“ najlepšie skúsenosti.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #plot #veľvyslanectvo USA #Hviezdoslovavovo námestie