Buenos días zo Sliača

Keď 21. augusta mohla slovenská verejnosť sledovať, na koľkých spomienkových podujatiach venovaných okrúhlemu výročiu vpádu armád piatich krajín Varšavskej zmluvy do Československa sa zúčastňuje predseda parlamentu a premiér, mnohí si kládli otázku: „A kde máme pána prezidenta?“

22.08.2018 20:00
debata (105)

Večer im v televízii Andrej Kiska odpovedal: "Dnes sa vám prihováram zo Sliača.“ Ako miesto, kde sa pri tomto smutnom jubileu obrátil s morálnym apelom k národu a najmä k mládeži, si vybral pamätník odchodu sovietskych vojsk v tomto kúpeľnom mestečku.

Netradičný prístup, no potiaľ by to bolo v poriadku, keby… Keby sa neukázalo, že hlava štátu zavádzala. Podľa dostupných informácií si užíva dovolenku v Španielsku. Ktovie, možno ten televízny šot nakrúcali na Sliači, keď mal zbalené kufre a rodina ho už čakala na letisku.

Bežní ľudia si zväčša plánujú zahraničnú dovolenku mesiace dopredu. Pravda, ak nevyužijú formu last minute. Ale to asi nebude prezidentov prípad. Nepochybne vedel, že práve v tento deň si Slovensko a s ním celý demokratický svet bude pripomínať históriu potupnej invázie. Pobyt pri slnečných plážach však uprednostnil pred účasťou na pietnych aktoch. Podobne ako keď sa päť dní po odhalení dvojnásobnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej lyžoval v rakúskych Alpách. A to nás ešte čakajú oslavy storočnice založenia Československa.

Prostredníctvom televízneho prejavu si neurobil dobrý deň iba zo slovenských divákov, ale aj z českých. Tí kritizovali svojho prezidenta, že pri takejto významnej príležitosti verejne nevystúpil. Ak už Kiskovi bola prednejšia dovolenka, mal tiež radšej mlčať.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Sliač #Andrej Kiska #21. august #prezidentova dovolenka