Nik nechce kolaps

Až na tajnom rokovaní pod patronátom vicepremiéra Richarda Rašiho sa rezort školstva a Slovenská akadémia vied napochytro dohodli na ďalšom postupe v transformácii 47 ústavov na verejné výskumné inštitúcie. Tento proces by mal nabehnúť do 11. septembra, čo sa považuje za hraničný termín, inak týmto organizáciám hrozí kolaps.

23.08.2018 21:00
debata (1)

Nová skratka VVI sa dva mesiace omieľala vo všetkých médiách, na dvoch protestných zhromaždeniach, v jednej petícii či dokonca aj v žalobe vedenia SAV adresovanej Generálnej prokuratúre pre údajnú nečinnosť ministerstva vedeného Martinou Lubyovou.

Logická otázke znie, prečo bol potrebný taký veľký humbug uprostred horúceho leta. Zrejme by stačilo, keby obe strany od začiatku seriózne pristupovali k problémom, ktoré medzi nimi vznikli. Ministerstvu sa dá sotva vyčítať, že je opatrné v prijímaných krokoch. Veď ide v podstate o určitú formu privatizácie rozsiahleho štátneho majetku, okolo ktorého pracuje vyše 3 400 ľudí.

Na nevyhnutnosti nového fungovania a financovania výskumných organizácií už dlhšie panuje spoločenská zhoda, podľa toho sa prijal špeciálny zákon. Treba postupovať podľa jeho litery, vrátane odovzdávania protokolov o majetku a následnej registrácie. Bez toho, aby sa jedna či druhá strana oháňala expertízami nejakých súkromných advokátskych kancelárií. A samozrejme, musí byť aj vôľa počúvať toho druhého.

Žiaľ, v poslednom čase sme svedkami, že sa do všetkého, i do výsostne odbornej diskusie, vťahuje politika či skôr politikárčenie. S falošným presvedčením, že všetko sa dá vybaviť pomocou verejného nátlaku a demonštrácií na dvoroch a námestiach. Bola by to zlá cesta, keby na ňu pristúpila akademická obec.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská akadémia vied #verejné výskumné inštitúcie #transformácia ústavov