Nepríjemná realita

Paul Manafort, Michael Cohen, Michael Flynn, Rick Gates, George Papadopoulos... Rastúci zoznam ľudí z okruhu Donalda Trumpa, ktorí boli dosiaľ uznaní vinnými alebo sa sami priznali, ukazuje, že ak je misia špeciálneho prokurátora Roberta Muellera honom na čarodejnice, potom do Bieleho domu musel pred rokom a pol vstúpiť celý čarodejnícky klan. Ibaže by bola realita trochu iná.

23.08.2018 22:00
debata (1)

Nie v tom, že by boli títo poradcovia a manažéri Trumpovej kampane azda nevinní. Napokon, ich priznania neboli vynútené pomocou „práva útrpného“. Stačila vidina zmiernenia trestu. Na prezidentský pardon sa zatiaľ spolieha iba bezmála sedemdesiatnik Manafort, pre ktorého by i zmiernený trest pri množstve bodov obžaloby mohol znamenať faktické doživotie.

Nepríjemnou realitou je, že ozajstnou a fatálnou smolou menovaných bolo zvolenie ich šéfa prezidentom Spojených štátov. Nebyť toho, že Trump v roku 2016 – podľa svedkov i na svoje vlastné nemalé prekvapenie – zvíťazil, všetci mohli najskôr žiť svoje životy daňových a úverových podvodníkov či luhárov ďalej bez toho, aby na seba pútali pozornosť „federálov“.

Politici ako Donald Trump, ktorí sú na postupe i v Európe, krízu politiky posledných dekád nestvorili.

Isteže, Paulovi Manafortovi pravdepodobne pramálo pomôže, keď prezident na jeho obranu vyhlási, že to, za čo je dnes súdený on, predsa odjakživa robí každý druhý lobista vo Washingtone. Odhliadnuc od márnosti takéhoto spôsobu obhajoby je však zrejmé, že prostoreký Trump tu nehovorí o niečom, o čom by azda vo Washingtone nikto okrem neho nevedel.

Nepríjemnou realitou je, že ak by dnes nebola prepieraná Trumpova nadácia, do ktorej si jej zakladateľ chodil vyberať peniaze zozbierané od darcov ako do svojho súkromného prasiatka, prepieraná by bola nadácia Clintonovcov, ktorá podľa rôznych svedectiev tiež slúži viac ako tlačiareň na peniaze pre jednu rodinu než ako dobročinná organizácia.

A ktovie, možno k tej nepríjemnej realite patrí i to, že za spolčením sa s Rusmi boli opäť iba peniaze a celá aféra vypukla pre ľahkomyseľnosť človeka, ktorý sa doteraz nikdy v živote neocitol v situácii, v ktorej by mu úrady kládli otázky, z ktorých sa už nemôže len tak vykúpiť či vyklamať.

K výnimočnosti Trumpovho prezidentovania dozaista prispievajú jeho maniere, (ne)pripravenosť na funkciu a pohrávanie sa s autokratickými metódami vládnutia. To, k čomu sa jeden po druhom priznávajú jeho spolupracovníci, už také výnimočné byť nemusí. Kuloáre najvyšších poschodí politiky sú podobných ľudí plné (a nielen v Amerike). Akurát majú väčšinou toľko rozumu, aby sa nedrali do svetiel reflektorov na hlavné pódium. A ak už sa na ňom ocitnú, snažia sa nevzbudzovať pozornosť tak, aby tým ohrozovali seba i svojich ľudí.

Inými slovami, je možné, že Donald Trump svoj prvý termín v úrade nedotiahne do konca, a je možné, že na to budú dobré a pádne dôvody. Bolo by však detinské tváriť sa, že tým sa očistí politika. Politici ako Trump, ktorí sú na postupe i v Európe, krízu politiky posledných dekád nestvorili. Oni sú len jej nevyhnutným sprievodným javom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezident USA #Paul Manafort #Robert Mueller