Drahší rok

Na horúčavy a dlhotrvajúce sucho je krátke aj moderné poľnohospodárstvo. To chytilo pod krk aj slovenských producentov mlieka. Stenčujúci sa prúd suroviny z fariem ohlasuje zdraženie mliečnych výrobkov.

27.08.2018 07:00
debata (2)

Mlieko nebude jediné, ktoré podražie. Nedostatok kŕmneho obilia a krmovín vôbec dvíha ich cenu, čo ovplyvní ekonomiku výroby všetkých druhov mäsa. Po šiestich rokoch, keď ceny potravín stagnovali či dokonca klesali, prichádza chudobnejší – drahší rok.

Máme sa po tomto lete pripraviť na sedem neúrodných rokov? Výkyvy počasia boli aj budú, otepľovanie po roku 2000 však prináša čoraz väčšiu frekvenciu extrémnych prejavov počasia. A to mení aj pohľad na potravinovú bezpečnosť.

V priebehu ani nie dvadsať rokov sa kedysi sebestačné Slovensko stalo závislým od dovozu mäsa, ovocia, zeleniny a povážlivo klesla aj mliečna sebestačnosť. Je to nielen dôsledok klimatickej zmeny, ale predovšetkým toho, že krajina nevenuje dostatočnú pozornosť, teda zdroje, na zabezpečenie potravín z vlastného územia. Doteraz akoby nám bolo jedno, či peniaze prejedáme, alebo ich investujeme do potravinovej bezpečnosti.

Vlády konajú nepochopiteľne pomaly. Výzva na oživenie závlah sa realizovala s trojročným oneskorením. Krajina stráca drahocenný čas, míňa peniaze tam, kde neprinášajú efekt, a pyká za to obrovským deficitom v obchode s potravinami. Zatiaľ. Raz ani peniaze z výnosov automobiliek nebudú stačiť na ich dovoz.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #sucho #mlieko #oživenie závlah