Medveďu, daj labu

Frankofil je neutrálne označenie človeka, ktorý sympatizuje s Francúzskom. Podobne je to s anglofilom či germanofilom. Ale hlásiť sa dnes k rusofilstvu, to už vyžaduje kus osobnej odvahy. Človek sa ľahko ocitne v kategórii naivných ťuťmákov, ideových bacilonosičov, kremeľských trollov či iných spoločensky podozrivých subjektov.

28.08.2018 11:00
debata (5)

Rossija je aj pre diplomatov osobitný prípad. Rozumom sa vraj pochopiť nedá, ani premeriavať štandardným metrom. Rusi si túto tézu vychutnávajú v štýle: „Keď chcete počuť hlúposť, požiadajte cudzinca, aby sa vyjadril o Rusku.“ Je v tom trochu póza, aj z núdze cnosť, ale myslia to vážne. Povestná široká ruská duša je prekvapujúco úzka, keď ide o sebairóniu. Tá bola v krajine Sovietov tradičná špecialita Židov, Arménov či Odesanov.

Zahraničnú politiku každého štátu ovplyvňuje jeho minulosť. Rusko naozajstných spojencov nikdy nemalo. Nebola to dobrovoľná voľba – okolnosti Moskvu prinútili (aj naučili) spoliehať sa iba na seba. Rusko sa nebojí zostať osamotené. Síce zdôrazňuje potrebu multilateralizmu, no v skutočnosti vždy bolo sólo hráčom. Ruská diplomacia dokáže byť obdivuhodne efektívna, no budovať skutočné aliancie nevie. Netají sa tým, že má iba dvoch spojencov: vlastnú armádu a námorníctvo.

Myslím si, že k Rusku treba pristupovať kriticky, ale s rešpektom. Bez nadbiehania, no so snahou porozumieť. Priateľské vzťahy s Rusmi nie sú v rozpore s euroatlantickým ukotvením Slovenska. Nuž a rusofilstvo? U nás vždy bolo i zostane prítomné, a nemôže byť homogénne, názorovo ani citovo. Budúcnosť má moderné rusofilstvo, oslobodené od mýtov aj od negatívnych nálepiek. Ak slovenská spoločnosť dokáže vnímať vlastných rusofilov rovnako neutrálne ako frankofilov či anglofilov, nie ako tanečníkov s medveďom, získame všetci.

Najlepšie poznanie života neposkytujú historici, ale spisovatelia. Maxim Gorkij sa raz zamyslel: „Človek je príliš široký, zúžil by som ho.“ Ja jeho ruskej logike rozumiem, ale s opatrením nesúhlasím. Pochopenie a nesúhlas sa navzájom nevylučujú. A rešpekt k veľkému spisovateľovi si zachovám, hoci viem, že tancoval s boľševikmi.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rusofóbia