Paralely

Vôbec nie je ťažké hľadať spojovaciu niť medzi tým, čo sa od nedele odohrávalo v nemeckom Chemnitzi a výročím Slovenského národného povstania, ktoré si pripomíname my.

29.08.2018 20:00
debata (19)

Nacizmus sa začína vždy tak, že sa tvári ako sebaobrana proti nejakému cudziemu živlu. A vždy – vždy! – sa končí tým, že rozpúta násilie proti všetkým. Žiaden národ, náboženské vyznanie či údajná rasa s tým nemajú nič spoločné.

Nepokoje extrémnych nacionalistov okolo plánovaného odstránenia sochy jedného otrokárskeho generála v americkom Charlottesville sa pred rokom skončili – zavraždením bielej Američanky, ktorá sa od svojho vraha odlišovala iba názorom na to, ako by mala vyzerať Amerika 21.

Nacizmus a fašizmus sa nemenia. Začínajú sa patetickou obranou národa, viery, krvi, a končia krviprelievaním a zmarom. To je odkaz SNP.

storočia. Nepokoje rozpútané tento týždeň krajnou pravicou, ktorá sa do Chemnitzu dovalila z celého Saska i z iných kútov Nemecka, sa tvárili ako reakcia na zavraždenie mladého muža dvojicou prisťahovalcov. V skutočnosti extrémisti ničili majetok a ohrozovali zdravie a životy úplne všetkých ľudí – nielen tých, na ktorých sa snažili vyvolať odporný pogromistický pohon v uliciach mesta.

Našim ušiam by to všetko malo znieť ako ozvena našich vlastných dejín. Ľudáci najprv k starým náboženským predsudkom voči Židom pridali hitlerovské blúznenie o rase, hanebným zákonom ich obrali o majetky a upreli im ľudskú dôstojnosť, aby ich napokon aktívne pomáhali masovo povraždiť. Ani tým sa však zoznam ich zločinov nekončí. Napokon ich gardistické oddiely pomáhali aj pri vraždení iných kresťanských a bielych Slovákov v dedinách a mestách povstaleckého stredného Slovenska.

Smutná irónia faktu, že v Chemnitzi zavraždený muž mal otca Kubánca, a teda svojím pôvodom ani výzorom by za iných okolností rozhodne nepatril medzi obľúbencov krajnej pravice, nie je pre nacistov zaujímavá. Tak ako nie je pre nich zaujímavé, keď nemecká polícia vyhlasuje, že nebola preukázaná súvislosť medzi vraždou a údajným sexuálnym obťažovaním žien cudzincami. Z obťažovania žien mladými moslimami sa už dávno stalo ľudové zaklínadlo a povrchné novinové titulky hovoriace o „zabitom Nemcovi“ prípad zarámcovali tak, akoby nemalo cenu pýtať sa na ďalšie okolnosti.

Naivný každý, kto by uveril, že genocídne nutkanie sa uspokojí s vyčerpaním prvotných cieľov. Kto by si myslel, že tu ide „len“ o prisťahovalcov, kope si vlastný hrob. Navyše, reálne problémy spojené s migráciou a s integráciou masy ľudí pochádzajúcich z iného prostredia a podmienok nedávajú krajnej pravici nijako za pravdu. Čo si pomyslieť, keď náš premiér na oslavách SNP veľmi správne posiela fašistov na smetisko dejín, zatiaľ čo jeho strana pochopila Chemnitz iba ako príležitosť kopnúť si ešte raz do „slniečkarov“? Strácajú už v Smere súdnosť? Nacizmus a fašizmus sa nemenia. Začínajú sa patetickou obranou národa, viery, krvi, a končia krviprelievaním a zmarom. To je odkaz SNP.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #SNP #Chemnitz