Peniaze majú prednosť

Žiadaná plodina sa modifikuje tak, aby bola imúnna proti látke, proti ktorej nie sú imúnne žiadne iné rastliny v dosahu.

02.09.2018 09:00
debata (3)

Ak sa tou zázračnou látkou postrieka pole, všetka burina zmizne a my sa nemusíme obávať, že by bola ohrozená naša „potravinová bezpečnosť“ či naše zdravie. Bolo by to krásne, len keby spoza rohov nevykúkalo toľko nepríjemných „ale“.

Bolo by to krásne, ale tie milióny ton pšenice, kukurice či sóje, ktoré spotrebujeme, zatiaľ nedokážeme vypestovať hydroponicky kdesi na obežnej dráhe. Pestujeme ich v pôde pod holým nebom, s dažďom, so snehom a s vetrom.

Všade, kde ide o obrovské peniaze, je dobré mať sa na pozore. Veľké peniaze majú prednosť pred ľuďmi.

Zázračné chemikálie potom už nemusia byť také zázračné. Objavujú sa aj tam, kde rastú nemodifikované rastliny a žije nemodifikovaný hmyz. Likvidujú opeľovačov a naša zachmúrenosť pri pohľade na ceny medu je ešte tou najmenšou komplikáciou. Ich rezíduá sa dostávajú do potravín i do osiva a ďalej. Ak nepribrzdíme, sporadické „biofarmárstvo“ nás už nespasí. S trochou zveličenia: aby sme raz nevyzerali ako nefajčiar v garsónke plnej fajčiarov, čo si uchlipkáva šípkový čaj z nevysypaného popolníka a teší sa, že aspoň on osobne žije zdravo.

Človek modifikuje kultúrne plodiny, odkedy ich pestuje. Pšenica, ktorá po dozretí nevysype plné klasy kamsi do vetra, ale musí byť zožatá, nie je ničím iným ako mutantom vypestovaným generáciami roľníkov, ktorí sa rok čo rok snažili prednostne zasiať zrno z tých rastlín, ktoré mali z ich pohľadu žiaduce vlastnosti.

Netreba si pestovať iracionálny strach z vedy, aký v extrémoch predvádzajú antivakcinačné hnutia, zvestovatelia chemtrails či géniovia, podľa ktorých musí byť Zem plochá, pretože inak by sme predsa nevideli z rôznych miest tie isté hviezdy. A ako bytosti, ktoré by neprežili viac ako pár dní bez oxidu vodného a ktoré uznávajú, že istý optický izomér kyseliny askorbovej ich môže ochrániť pred chrípkou a skorbutom, by sme mali byť opatrnejší pri vyslovovaní príkrych súdov typu: to nejedz, to je chémia.

Lenže giganty typu Monsanta – výrobcu zázračného ničiteľa všetkej buriny Roundupu – už v minulosti klamali, podvádzali a falšovali výsledky testov či výskumov, čo nie je dojmológia, ale suchá štatistika okrem iného aj súdnych rozsudkov. Ak si chcú sťažovať, že sa na nich mnohí ľudia pozerajú ako na nebezpečných recidivistov, môžu si za to v prvom rade sami. Na tomto mieste nevyriešime, ako je to s glyfosátom a jeho účinkami na ľudský organizmus.

Môžeme len podotknúť, že ani tabakové koncerny sa nemôžu hnevať, ak po známej histórii dezinterpretovania a falšovania výskumov o súvise medzi fajčením a rakovinou pľúc v minulom storočí akékoľvek prípadné nové senzačné testy, s ktorými by vyrukovali, dnes presvedčia už len málokoho. Skrátka, všade, kde ide o obrovské peniaze, je dobré mať sa na pozore. Pretože veľké peniaze majú prednosť pred ľuďmi nielen v bankách, ale aj na poliach. Naše polia nevynímajúc.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #pestovanie #GMO