Premárnená šanca

Pri blahorečení Anny Kolesárovej mali predstavitelia katolíckej cirkvi na Slovensku jedinečnú príležitosť odsúdiť sexuálne násilie páchané na ženách a zaujať k tejto téme jasný postoj. Túto šancu však trestuhodne premrhali.

02.09.2018 20:00
debata (4)

Namiesto toho ukázali, že žijú v bubline, úplne odtrhnutí od reality. Ak však niekto považuje za najvyššiu hodnotu panenstvo, tak sa nemožno čudovať, že Annu Kolesárovú prezentuje ako „mučeníčku čistoty“, ktorá má byť vzorom „zdržanlivosti“ pre mladých sexuálne abstinujúcich veriacich, a nie ako obeť sexuálneho násilia.

Počas druhej svetovej vojny boli v Európe znásilnené státisíce žien. Nestáli pred voľbou „radšej smrť ako hriech“, lebo násilníkom (často v početnej prevahe) jednoducho nedokázali vzdorovať. Z tohto pohľadu je úplne jedno, či boli panny, alebo nie. Ako vypovedajú mnohé svedectvá, tieto znásilnené ženy prežívali ťažké traumy, keďže táto téma bola dlhé desaťročia tabuizovaná. Možno azda tieto ženy vnímať ako „menšie“ obete, len preto, že prežili? Možno azda utrpenie merať? Nie. Tu treba jasne povedať: Každá znásilnená žena je obeť.

Ak by v homílii talianskeho kardinála Giovanniho Angela Beccia nezazneli slová, že hoci žijeme v mieri, tak mnohé deti a ženy sú aj dnes objektom násilia, ktoré zostáva nepotrestané, tak z vyjadrení predstaviteľov slovenského kléru by človek mohol nadobudnúť dojem, že čin Anny Kolesárovej a jej následné blahorečenie mal iba ten zmysel, aby mohol „pomôcť vybudovať zdravé manželstvá“, (kňaz Pavol Hudák).

Takéto uvažovanie je nielenže pomýlené, je priam choré.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #blahorečenie #Anna Kolesárová