Väčšie zlo

Pri platbách za energie sa ľudia musia spoliehať len sami na seba. To, čo sa deje s ich cenami vo svete, je fraška. Americký prezident Donald Trump obviňuje celý svet z manipulácie mien, úrokov či obchodu a sám manipuluje so všetkým. Povie si - chcem vyššie ceny ropy - a má ich. Stačí, že si vymyslí zámienku na sankcie na Irán a ceny ropy vyletia.

04.09.2018 07:00
debata (5)

Spolu s Trumpom sa tešia aj jeho spojenci, ako sú ropní šejkovia, ale radosť z toho celého majú určite aj v Rusku. Kto má ropu, víťazí. A USA ropu majú, to Trump dobre vie.

Malé Slovensko je na geopolitickej či energetickej mape sveta skutočný trpaslík. Ako sa burzy pohnú, tak sa pohnú u nás aj ceny. Obranu však máme. Distribúcia elektriny, plynu a tepla nás stojí neúmerne veľa. Nabaľuje sa na tom kadekto. Okrem toho, že na to bežný spotrebiteľ môže upozorňovať, musí si upratať aj pred vlastným prahom. Pri elektrine je naozaj rozumné predimenzované ističe zmeniť na menšie a znížiť si fixnú platbu. Od januára 2019 to môže výrazne ovplyvniť platby!

Pri kúrení je alfou a omegou dobre zatepliť, a je fajn, že štát na to poskytuje dotácie. Príprava teplej vody pomocou bojlera so solárnymi panelmi je tiež dobrá investícia do budúcnosti.

Kto zoberie rozum do hrsti, s tým taký Trump až tak nezatočí. Politika amerického prezidenta tiež ukazuje, že zvoliť si populistu, ktorý nasľubuje nesplniteľné, je väčšie zlo a nie menšie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #cena ropy #platby za energie