Čulý kostlivec

Chequers je oficiálne vidiecke sídlo britských premiérov neďaleko Londýna. Rovnako ako názov tejto rezidencie znie v angličtine názov hry, ktorú my poznáme pod menom dáma. Svoju víziu brexitu predstavila dáma stojaca na čele súčasnej britskej vlády prednedávnom práve v Chequers.

07.09.2018 08:00
debata (1)

Žiaľ, tým sa symbolika začína i končí. Rokovania medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou o budúcich vzájomných vzťahoch nepripomínajú dámu ani žiadnu inú hru s jasnými pravidlami a cieľom. A plán z Chequers Theresy Mayovej zatiaľ vyjednávači únie oficiálne nepochovali iba preto, lebo alternatívy, ktoré počuť z tábora Mayovej strany, sú ešte desivejšie.

V čase, keď britské referendum o odchode z únie naplno ovládol tamojší politický a mediálny bulvár, myšlienky na odchod bez dohody sa odsúvali do úzadia ako nepekná, ale vlastne nereálna možnosť. Keď sa neskôr začínali rokovania Londýna s Bruselom, zaznieval chvíľami dokonca opatrný optimizmus, v duchu slovenského: ešte nikdy tak nebolo, aby nič nebolo.

Dva mesiace pred vypršaním plánovaného termínu ukončenia rozhovorov zo skrine vylieza kostlivec tvrdého brexitu.

Teraz, dva mesiace pred vypršaním plánovaného termínu ukončenia rozhovorov a pol roka pred oficiálnym vystúpením Spojeného kráľovstva z únie, zo skrine vylieza kostlivec tvrdého brexitu. Tentoraz je celkom možné, že naozaj nebude nič. Odchodom z únie totiž zanikne stav, ku ktorému by sa bolo možné vrátiť. Nebude nijaké: keď sa nepodarila nová dohoda, ide sa po starom.

V obchode, službách, pohybe osôb, ale napríklad ani v spoločnom boji proti bezpečnostným hrozbám nejestvuje nijaké „po starom“. Ak by sa jadru euroskeptikov a populistov podarilo dotlačiť Britániu k tvrdému brexitu, vo všetkom by sa muselo ísť po novom. Akurát takmer od nuly.

Vyjednávanie s každým z európskej dvadsaťsedmičky osobitne by bolo chaotické a v mnohých oblastiach, v ktorých je kompetentným partnerom pre tretie strany Brusel, aj nedostatočné. Spoľahnúť sa pri usporiadaní obchodných a hospodárskych stykov s krajinami EÚ na Svetovú obchodnú organizáciu, ako znie jedna z verzií zástancov odchodu bez dohody, je úplne nereálne. Odchod bez dohody by znamenal fiasko pre obe strany, ale Británia by sa, na rozdiel od únie, s ním vyrovnávala omnoho dlhšie a ťažšie.

Koncom tohto mesiaca čaká Mayovú konferencia Konzervatívnej strany, na ktorej sa očakáva útok skeptikov proti jej plánu z Chequers i celej jej rokovacej taktike. Ešte predtým sa však majú v rakúskom Salzburgu zísť európski lídri. Tí tiež nie sú plánom z Chequers nadšení: nepáči sa im snaha Mayovej vyberať si hrozienka z koláča jednotného trhu ani nevyriešený problém írskej hranice, ktorý sa britskí vyjednávači snažia odsunúť až do tranzitívneho obdobia po oficiálnom odchode.

Európski lídri v Salzburgu najskôr nepotopia ani Mayovú, ani jej plán, keďže by tým iba pomohli zástancom britského odchodu bez dohody. Otázkou však zostáva, ako vrátiť kostlivca tvrdého brexitu, ktorý je stále čulý, ba zdá sa, že naberá na sile, späť do skrine. Čas sa kráti.<pe>

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit