Koniec monopolu

V čase, keď sa vo Švédsku vedú diskusie o zániku klasických papierových peňazí a aj u nás sa hotovosť v platobnom styku využíva čoraz menej, význam platobných kariet narastá.

10.09.2018 07:00
debata (4)

Keďže viac ako 90 percent kariet vydaných na Slovensku je bezkontaktných, ľudia si s nimi už zvykli platiť aj menšie sumy. To je na jednej strane pozitívne, pretože to šetrí čas.

Najväčší profit z bezhotovostného styku však majú americké spoločnosti VISA a MasterCard, ktoré ich vydávajú. Európa tak opäť dopláca na svoje technologické zaostávanie. Zo starého kontinentu za oceán preto každoročne putujú miliardy eur, ktoré by inak mohli „zostať doma“.

Je prirodzené, že tento monopol sa nepáči viacerým európskym politikom. Ako nám však ukazuje história, zrušiť monopol je ľahké, len treba mať na to odvahu. Stačí si spomenúť na Mahátmu Gándhího a jeho „soľný pochod“, ktorým prelomil britský monopol na výrobu soli a vlastne ním porazil britské impérium.

Po inšpiráciu však nemusíme chodiť ani tak ďaleko do minulosti. Po tom, čo na Rusko boli uvalené sankcie, sa v Moskve rozhodli, že si vytvoria vlastný systém platobných kariet, aby znížili závislosť od spoločností Visa a MasterCard. Tým, že Rusko má vlastný národný platobný systém Mir, spomínané americké firmy stratili jeden z najväčších trhov na svete.

Európa by preto mala čím skôr pristúpiť k vytvoreniu vlastného platobného systému. Technologické kapacity na to má, len ich treba skoordinovať. Navigačný systém Galileo, ktorý čoskoro nahradí GPS, je toho dôkazom.

Samozrejme, Donald Trump iste pohrozí nejakým odvetným opatrením, ale na to sme si už zvykli.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Visa #Mastercard #platobné karty #bezhotovostný styk