Nepríjemný bumerang

Staré pravidlo hovorí: Dávaj si pozor na to, čo si želáš. Čo ak sa ti to vyplní? Ľuďom z vedenia Slovenskej akadémie vied, ktorí v lete podali podnet na Generálnu prokuratúru proti postupu ministerstva školstva a vedy, sa teraz stalo presne to.

11.09.2018 12:00
debata (1)

Prokuratúra im vyhovela. V jednej časti im dala za pravdu: ministerstvo podľa Generálnej prokuratúry naozaj nekonalo tak rýchlo, ako konať malo. V druhej časti, aspoň podľa ministerstva, však Generálna prokuratúra veci urýchlila spôsobom, aký sa vedeniu SAV pozdávať nebude. Ministerstvo má totiž podľa svojho výkladu okamžite zastaviť registráciu ústavov akadémie na verejné výskumné inštitúcie (VVI).

Reformátori SAV tlačia na jej transformáciu už roky, hoci občas s málo pochopiteľnými epizódnymi zápletkami. Ako napríklad pred tromi rokmi, keď sa im podarilo chystaný zákon o transformácii uvítať ako potrebný, odzívať ako nepodstatný i vyhlásiť za škodlivý – a to všetko zároveň. V každom prípade, reformátori i ministerstvo mali od minulej jesene čas na to, aby sa pripravili na 1. júl 2018, ku ktorému mali byť ústavy SAV zaregistrované a transformované na VVI.

Generálna prokuratúra vyhovela žiadosti reformátorov o vyslovenie názoru a ten názor sa teraz vracia ako bumerang. Do čích hláv?

Ministerstvo však začalo dodané podklady na registráciu skúmať a skonštatovalo nedostatky. Reformátori to (väčšinou) akceptovali a podujali sa dopĺňať dokumentáciu. Akurát ešte pred vypršaním lehoty na opravu sa rozhodli zároveň obrátiť na prokuratúru a časť z nich začala organizovať verejné zhromaždenia. Z odborného problému sa stával problém politický. Na konci leta sa napriek všetkému podarilo dospieť aspoň k dohode o ďalšom postupe: vzájomnú dohodu si v zásade pochvaľovali reformátori i ministerka Martina Lubyová. Lenže Generálna prokuratúra vyhovela žiadosti reformátorov o vyslovenie názoru a ten názor sa teraz vracia ako bumerang. Do čích hláv?

Podľa prokuratúry ministerstvo naozaj robilo prieťahy, na druhej strane však malo právo dokumentáciu ústavov SAV formálne i obsahovo skúmať, nielen ju poslušne akceptovať. Z čoho by zasa logicky malo vyplývať, že malo právo aj hodnotiť, či sú podklady dostatočné, a žiadať nápravu, ak nie… Koleso sa otáča jediným možným spôsobom: dokola.

Na jednej strane sporu o reformu sú tí, ktorí tvrdia, že transformovaným vedcom sa rozviažu ruky pri zháňaní peňazí a že je len logické, ak transformované ústavy nebudú majetok SAV len spravovať, ako doteraz, ale vlastniť. Na druhej strane sú tí, ktorí varujú, že z vedy na Slovensku sa postupne stane pridružená výroba priemyselnej loby. Nevidia ani nejaký osobitný osoh v tom, aby nehnuteľnosti, ktorých údržbu a opravy financuje štát, prešli do rúk VVI, na ktoré potom prejdú aj náklady.

Za normálnych okolností by reformátorom mohlo byť takmer jedno, aký má osobne názor súčasná ministerka. Zákony už boli napísané a pravidlá dané. Za to, že im to dnes jedno byť nemôže, môžu však poďakovať v prvom rade sami sebe. Verejné zhromaždenia chaotickosť ich počínania neprekryjú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #ministerstvo školstva #Martina Lubyová #transformácia SAV