Colná hra

Viac zaujímavých otázok ako odpovedí má najnovšia údajná kauza, ktorú rozpútala opozícia. Tá sa odvoláva na správu Európskeho úradu boja proti korupcii (OLAF), ktorá naznačuje, že pri dovoze tovarov z Ázie vraj došlo na Slovensku za roky 2013 až 2016 k colnému úniku za vyše 300 miliónov eur. Finančná správa s OLAF-om komunikuje roky a záver ešte nepadol.

10.09.2018 19:30
debata (2)

Podľa argumentov oboch strán sa zdajú byť logickejšie tie od slovenských colníkov. Ak do roku 2015 nebola metodika na posudzovanie podhodnocovania faktúr z Číny, prečo nám OLAF vyčíta, že sme sa držali faktov z faktúr z Číny a neexistujúcu metodiku sme v rokoch 2013 a 2014 nedodržiavali? Za predchádzajúcich vlád sa dodržiavala? Zanedbala niečo Európska únia a teraz akože koná, alebo zanedbávali roky niečo naši colníci? Ak colné úniky založené na podobných podozreniach boli aj v iných krajinách EÚ, prečo je z toho na Slovensku politická kauza? Pretože sa u nás zvolebnieva?

Veď tovar z Ázie sa k nám vo veľkom vozí od roku 2003. Problém to bol teda vždy. Bežný spotrebiteľ už dlhší čas vidí, že najmä trhy v mestách sú plné pochybných výrobkov z Číny. Každý vie, že obuť si lacné topánky z trhoviska je otázka zdravia. Politik, ktorý by to zastavil, by v očiach voličov stúpol.

Lenže s problémom si nevedia poradiť ani vo Veľkej Británii či Francúzsku. Kreatívni obchodníci z Ázie si zjavne vedia stále nájsť svoje cestičky. To, že sa tu teraz naťahujeme o to, že na Slovensku mali zaplatiť clo ešte 300 miliónov, je iba malá časť koláča. Ktovie, či z niektorých extra lacných tovarov vôbec Číňania platia akékoľvek clá či dane. Na čo sa tu kto hrá?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #OLAF #Európsky úrad boja proti korupcii #podvody s clami