Rovní a rovnejší

Z prieskumov týkajúcich sa zdravotníctva vyplýva, že hlavným dôvodom nespokojnosti pacientov na Slovensku sú čakacie lehoty u lekárov. Je to pochopiteľné. Čas je v zdravotníctve často rozhodujúcim faktorom. Ak je pacient vyšetrený, resp. operovaný neskoro, môže ho to stáť život.

11.09.2018 22:06
debata (3)

Faktom je, že čakacie lehoty na operácie a vyšetrenia sa vďaka lepšiemu manažovaniu v našich nemocniciach v posledných rokoch skrátili. Napriek tomu pacient stále nevie, aké sú „čakačky“ na tú-ktorú operáciu v jednotlivých zdravotníckych zariadeniach.

O tom, že treba stanoviť maximálne limity, ako dlho môže pacient na jednotlivé vyšetrenie čakať, sa už síce hovorí dlho, no ministerstvo zdravotníctva sa akosi nemalo veľmi k činu. Rezort limity tento rok zakomponoval do novely zákona o zdravotných poisťovniach, no ten by mal začať platiť až od roku 2020. To má, samozrejme, svoje neblahé dôsledky, pretože tam, kde neplatia jasné pravidlá a niečoho je nedostatok, vzniká obrovský priestor pre korupciu.

Ak sa teda naozaj niektorí pacienti na Neurochirurgickej klinike Univerzitnej nemocnice v Bratislave dostali na rad skôr ako iní s oveľa vážnejšou diagnózou, je to smutná vizitka nášho zdravotníctva.

Otázne však je, či stanovenie limitov samo osebe môže niečo zmeniť. Pretože ak sa nevyrieši nedostatok lekárov špecialistov, stále tu bude fungovať systém, v ktorom budú rovní a rovnejší.

3 debata chyba