Zlý a dobrý policajt

Jedným z dokladov toho, ako v dnešnom Bielom dome úraduje príslovečná dvojica dobrého a zlého policajta, je rozvíjajúca sa obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou.

18.09.2018 20:00
debata

Zároveň je to doklad márnosti nádeje, že ak by bol Donald Trump pod kontrolou „dospelých“ jedincov, nič zlé by sa nakoniec nemohlo stať. Mohlo, pretože z tých dvoch policajtov má úradnú pečiatku a podpisové právo iba jeden.

Americký minister financií Steven Mnuchin sa niekoľko mesiacov snaží udržiavať s Čínou dialóg aj po tom, čo sa prezident Trump začal vyhrážať celoplošným zavedením colných taríf na čínske tovary. Jeho snaha, podporovaná diplomatmi a prakticky všetkými priemyselnými a obchodnými organizáciami, pritom nebola dosiaľ úplne márna.

Nie je ani také dôležité s kým, o čom a s akým výsledkom sa rokuje, ako to, aby to navonok vyzeralo, že svet chodí za Trumpom s prosíkom.

Podľa predstáv amerického prezidenta strana, ktorá nakupuje od tej druhej viac tovaru ako naopak, nevyhnutne prehráva, zatiaľ čo tá druhá je víťazom. I napriek tomu, že medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta už v lete prebehla prvá colná prestrelka, Číňania však Mnuchinovi prisľúbili znížiť svoju obchodnú bilanciu s USA, čím vyšli tejto Trumpovej predstave v ústrety.

Tento týždeň mal do Washingtonu priletieť čínsky vicepremiér Liu He, aby pokračoval v rokovaniach. Predpoklad, že dokiaľ existuje dialóg, existuje i nádej, však neplatí. Podľa informácií z Bieleho domu, ktoré citovali rôzne americké médiá, by totiž Trump rokovania s Čínou o odvrátení hrozby obchodného konfliktu síce privítal, muselo by to však vyzerať tak, že o dialóg požiadala Čína. Opakuje sa tak vzorec platný pre celú Trumpovu zahraničnú politiku. Nie je ani také dôležité s kým, o čom a s akým výsledkom sa rokuje, ako to, aby to navonok vyzeralo, že svet chodí za Trumpom s prosíkom.

Pochopil to severokórejský diktátor Kim, ktorému na to, aby si Trumpa omotal okolo prsta, stačilo poslať do Washingtonu žiadosť o stretnutie. Veľmi dobre to chápe Vladimir Putin, ktorého zaujíma len výsledok rozhovorov s Trumpom, nie spôsob, akým ich doma vysvetľuje Trump. Naopak, „pochopiť“ to nechce Angela Merkelová a do istej miery napríklad ani Justin Trudeau. Výsledkom sú Trumpove roztržky so spojencami a slabosť pre politikov, ktorým o žiadne spojenectvo nejde.

V prípade obchodu s Čínou teraz zlý policajt vzal pero a jedným škrtom vymazal niekoľkomesačné úsilie dobrého policajta. Zoznam položiek na zozname čínskych tovarov, ktoré podliehajú vyššiemu clu, sa zvýšil na polovicu celého objemu. A na očakávanú čínsku odvetu hrozí Trump tarifami na kompletné čínske dovozy v hodnote asi 500 miliárd dolárov ročne.

Z obchodnej vojny nikto nevyjde ako víťaz. Nikto tu do nej ani nevchádza ako kladná postava. Agresívne praktiky Číny sú známe, rovnako ako sú známe problémy, ktoré môže spôsobovať globalizovaná ekonomika. Známe sú však aj následky, aké môže spôsobiť snaha Donalda Trumpa o imidž tvrdého vyjednávača. Tie môžu byť iba zlé a nijako nevyriešia ani obchodné praktiky Číny, ani následky globalizácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Donald Trump #obchodná vojna #clá