Ovce na bitúnok

Isto ste už čosi také videli v správach či v dokumentoch. Policajná jednotka vtrhne na pôdu nejakej sekty, všetko zaistí, pohlavárov odvedie v putách. Žiaden štátny orgán v takých prípadoch nekonzultuje vopred s vrchnosťou danej sekty a neberie pri zásahu ohľady na jej špecifické náboženské učenie či zvyklosti. Ak sa vyskytne podozrenie, že sú ohrozené ľudské životy, že dochádza k porušovaniu zákonov a ľudských práv, štátna mašinéria je povinná konať.

20.09.2018 08:00
debata (101)

Ak by katolícka cirkev nebola chránená neviditeľnou hradbou oficiálneho uznania, ak by jej hodnostárov neprizývali k rozhodnutiam najvyšších úradov svetskej moci a ak by jej ideológia nebola vpletená do ideológií toľkých štátov, čo všetko by sme dnes videli v správach a dokumentoch?

U nás hierarchia katolíckej cirkvi neukazuje ani náznak toho, že by ľudí na Slovensku nepovažovala za hlúpe ovce, ktoré možno viesť rovno na bitúnok.

Ktorý zákon v demokratickom svete tvrdí, že keď kňazi páchajú zločiny voči tým najbezbrannejším členom spoločnosti, deťom, je v poriadku, aby sa tým namiesto súdov najprv zaoberala cirkevná hierarchia? Dovolil by štát, aby bol hocktorý „bežný“ aktívny deviant potrestaný tým, že mu jeho rodina uloží zmenu bydliska a pokánie? Sotva. Zločinci tohto typu dostávajú po prichytení zvyčajne more času na pokánie v niektorej z väzníc. A nejestvuje žiaden počet Zdravasov či Otčenášov, ktorý by ich uchránil pred verejným odhalením a potupou.

Prípady zneužívania desiatok tisíc detí v Holandsku, Nemecku, Austrálii, Spojených štátoch, Írsku či Španielsku, ktoré postupne vychádzajú najavo, sú otrasné samy osebe. Vrcholom je však zaužívaný mafiánsky prístup cirkvi. Zametanie prípadov pod koberec a „riešenie“ v podobe upratania páchateľov niekam z bezprostredného zraku verejnosti je nielen krytím zločincov, a teda spolupáchateľstvom. Cirkevná hierarchia takto vytvára pôdu pre ďalších a ďalších budúcich páchateľov.

Pápež František sa ospravedlňuje a prosí o odpustenie, kade chodí. To, či svojej cirkvi odpustia veriaci, je medzi nimi a ňou. Nik však nesmie ignorovať spravodlivosť. Ani hlava cirkvi, ani veriaci, ani štát, ktorý garantuje, že zákony sa budú dodržiavať a že za ich porušenie prichádza trest.

Otázka za milión: Naozaj je ktosi ochotný uveriť, že táto celosvetová hanba sa netýka katolíckej cirkvi na Slovensku? Máme veriť, že všetky tie jej ultrakonzervatívne útoky na spoločnosť sú autentické a nemajú nič spoločné so psychológiou človeka, ktorý chce prehlušiť svoje svedomie agresívnym zdôrazňovaním svojej morálky a nadradenosti?

Nikto súdny tomu neuverí. Svedomie katolíckej cirkvi vo svete je dnes čierne ako noc v pekle. Jedinou cestou, ako sa vyhnúť osudu sekty, ktorej názory nik neberie do úvahy, je pre ňu absolútna otvorenosť a pokora. Či je toho schopný dnešný pápež, nevieme. Možno. U nás hierarchia katolíckej cirkvi neukazuje zatiaľ ani náznak toho, že by ľudí na Slovensku nepovažovala za hlúpe ovce, ktoré možno s úsmevom a falošným súcitom viesť hoci aj rovno na bitúnok.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #katolícka cirkev #zneužívanie detí kňazmi