Pomôže definícia?

Máme to len opatrných, až preopatrných sudcov. Teda aspoň pokiaľ ide o to, vymerať trest niekomu, kto šíri rasizmus, xenofóbiu, nenávistné ideológie a ospevuje ich predstaviteľov, ktorí mali na svedomí masové vraždy.

19.09.2018 20:00
debata (10)

Pod tlakom domácej i zahraničnej demokratickej verejnosti sa už síce u nás precizovali viaceré zákony, ale oportunistom v talároch akoby to nestačilo.

Pred niekoľkými dňami Špecializovaný trestný súd odmietol žalobu Mariana Kotlebu za prečin „prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd“. Vodca ĽS NS 14. marca 2018, samozrejme, úplne náhodou v deň výročia nástupu ľudáckeho fašizoidného režimu, na slávnostnom zhromaždení odovzdával niekoľkým rodinám šeky na 1 488 eur.

Prečo nie rovno 1 500 eur? Že by chcela jeho strana šetriť? Nie, každý, kto sa do toho trocha rozumie, vie, že ide o najznámejšiu číselnú symboliku nacizmu vo svete. Len tí slovenskí sudcovia sa tvária, akoby o nič nešlo.

Andrej Danko predložil parlamentu návrh uznesenia, ktoré definuje antisemitizmus. Niektorí právnici, najmä advokáti, sa pri obhajovaní svojich hnedým morom nainfikovaných klientov odvolávali na nevyjasnenosť pojmov, ako napríklad holokaust či klamlivé tvrdenia o svetovom židovskom sprisahaní. Dobre, tak definíciu budú mať. Verme, že právne záväznú.

Čo si vymyslia potom? To keď sa nejaký fašista pomýli a bude na verejnosti hajlovať ľavou rukou namiesto pravou, tak ho zato ešte potľapkáme po pleci? Možno viac ako detailná štylizácia trestných zákonov by pomohla kreslená príručka. Tú by hádam pochopili aj páni a dámy na súdoch.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #rasizmus #NR SR #antisemitizmus #Andrej Danko #xenofóbia