Ozvena z Liverpoolu

Plán, ktorý britským labouristom na konferencii v Liverpoole predstavil ich tieňový minister pre brexit Keir Starmer, bol prehľadný a logický. Plán brexitu, ktorý sa parlamentu chystá predložiť Theresa Mayová, je zlý a nemá podporu ani v samotnej konzervatívnej strane. Je teda nanajvýš pravdepodobné, že britský parlament ho neodobrí. Čo bude potom?

25.09.2018 20:00
debata

Podľa labouristov by okamžitým dôsledkom mali byť predčasné voľby. A hoci na víťazstvo v nich má podľa dlhodobých prognóz našliapnuté skôr labouristická ľavica, zdá sa, že takáto možnosť by nebola proti srsti ani mnohým toryovcom, ktorí sa chcú zbaviť nielen Európskej únie a plánu z Chequers, ale aj svojej vlastnej premiérky.

Lenže ak nepríde na rad možnosť predčasných volieb, nesmie to ešte znamenať, že diskusia o brexite bude uzavretá, vyhlásil Starmer a začal hovoriť o možnosti nového referenda, o čom sa v Británii hovorí čoraz hlasnejšie. Do tejto časti prejavu však improvizovane vložil vetu, ktorá tam podľa insiderov z britských médií pôvodne nebola: „Parlament má právo na prvé slovo, lenže ak sa máme dostať zo slepej uličky, naše možnosti musia zahŕňať i kampaň za ľudové hlasovanie, a nikto pritom nevylučuje možnosť zostať (v Európskej únii).“

Táto jediná veta vyvolala medzi prítomnými ovácie, ktoré bolo okamžite počuť po celom Spojenom kráľovstve, a nie je vylúčené, že jej ozvena obehne aj kontinentálnu Európu.

Ak bolo referendum o brexite pre Veľkú Britániu hazardom, potom všetko, čo vidno odvtedy, je katastrofou.

Keď sa dosiaľ hovorilo o novom referende ešte pred 29. marcom budúceho roku, čo je dátum, ku ktorému majú Veľká Británia a Severné Írsko oficiálne opustiť Európsku úniu, „realisti“ tvrdili, že ak by sa aj konal ďalší plebiscit, ten by rozhodol akurát o spôsobe, akým budú po brexite usporiadané vzťahy medzi Britániou a EÚ. Takto o tom dosiaľ hovorili aj niektorí prominentní labouristi, a takto sa chápal i postoj predsedu Jeremyho Corbyna, ktorého výhrady voči EÚ boli známe ešte predtým, ako sa expremiér David Cameron rozhodol prehodiť vnútorné problémy Konzervatívnej strany na plecia občanov Británie a tiež únie.

Prieskumy však ukazujú, že vypísanie nového referenda dnes podporuje až 90 percent labouristov a reakcia na Starmerovu poznámku o možnosti celkom zvrátiť brexit ukázala, koľkých z nich udalosti posledných dvoch rokov posotili hlbšie do tábora Remain (zostať). Corbyn to pri formulovaní svojich postojov sotva bude môcť dlhodobo ignorovať.

Ak bolo referendum o brexite pre Britániu hazardom, potom všetko, čo vidno odvtedy, je katastrofou. Theresa Mayová, ktorá po Cameronovi prebrala vládu vo víťaznej nálade, je dnes političkou, ktorá akoby si nejakým nedopatrením nevšimla, že jej čas už prešiel. Cameronovo referendum bolo len cynickým prostriedkom na vyriešenie treníc vo vnútri jednej strany, ktorý navyše zlyhal. To však ešte nemusí znamenať, že sa teraz všetci musia prizerať pádu konzervatívcov až do trpkého konca. Spolu s nimi toho totiž padne oveľa viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová