Platy a produktivita

Zamestnávatelia držali dlhé roky mzdy na uzde. Ľudia si však poradili po svojom - tí šikovnejší odišli za prácou do zahraničia, kde zarobili niekoľkonásobne viac ako na Slovensku.

26.09.2018 08:00
debata (2)

Teraz, keď ekonomika prudko rastie a nezamestnanosť je rekordne nízka, je úplne prirodzené, že platy rýchlo rastú, pretože títo ľudia na pracovnom trhu chýbajú. Na to, aby sa ich podarilo prilákať späť na Slovensko, by však mzdy museli rásť ešte viac.

Na jednej strane firmy majú finančné rezervy, lebo z toho, čo vyprodukujú, zostáva väčší podiel vo vrecku zamestnávateľa (vo väčšine ostatných krajín EÚ je to naopak).

Potom je tu však iný, oveľa vážnejší, problém – produktivita práce u nás dosahuje stále iba len 55 percent priemeru EÚ. Podľa Inštitútu finančnej politiky značnú časť pridanej hodnoty na Slovensku vytvára malý počet vysoko efektívnych firiem s pomerne nízkym počtom pracovníkov. Znamená to, že ak chceme vyššie platy, potrebujeme „výkonnejšie firmy“.

Tu však čoskoro narazíme na limity „montážnej haly Slovensko“. Štát by mal byť preto veľmi obozretný, aký typ investícií sa bude snažiť ku nám v nasledujúcich rokoch prilákať.

Bolo by preto potešiteľné, keby takých správ, akou bola tá včerajšia, že slovenská biotechnologická firma MultiplexDX, ktorá sa zaoberá diagnostikou rakoviny, získala od amerického investora jeden milión eur, bolo čo najviac.

Ďalší reálny rast platov môže byť spojený len s rastom produktivity. V opačnom prípade si budeme sami pod sebou píliť konár. A dopadnúť ako Grécko nechce asi nik…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #produktivita #rast platov