Drahé divadlo s ropou

To, že ceny ropy vyleteli na vyše 80 dolárov za barel a mieria k neúmernej 100-dolárovej hranici, nie je obrazom trhu. Je to najmä výsledok divadla, ktoré hrajú producenti. Režisérmi sú v tomto prípade šéfovia veľmocí USA a Ruska, ako aj Saudskej Arábie.

27.09.2018 09:00
debata

Prezident USA Donald Trump túžil po drahšej rope od svojho nástupu do funkcie. Jednak sa mu pri vyšších cenách oplatí ťažba v bridlicových ložiskách a druhá vec je snaha stopnúť prehrievanie americkej ekonomiky. Aj v Spojených štátoch pri doznievaní lacných úverov a ekonomického boomu začína chýbať pracovná sila. Utlmiť treba i silný dolár, ktorý znevýhodňuje tamojších exportérov. Zdražením ropy sa zmierni ekonomický rast a Trump zabije viacero múch jednou ranou.

Šéfovi Bieleho domu stačilo rozdúchať konflikt s Iránom. Rozvinul svoju protiislamskú politickú agendu a uvalil na Teherán sankcie. Iránska ropa na trhu chýba a ceny letia hore. Trump vyzval Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (členom je aj Saudská Arábia), aby zvýšila ťažbu a ceny stlmila. Arabskí šejkovia povedali nie. Divadlo je dokonané, ceny ropy rastú.

Profitovať z drahšej ropy budú najmä USA, Saudská Arábia a Rusko ako ďalší ťažiarsky gigant do partie. Šejkovia postavia ďalšie mrakodrapy, v USA a Rusku si budú môcť politici kúpiť chýbajúce hlasy voličov. Zaplatia to však bežní ľudia po celom svete. Celé divadlo zvýši príjmovú nerovnosť. Drahá ropa uberie ekonomikám vietor z plachiet a štáty utlmia investície, čo sa neskôr negatívne vráti. Politici pri drahom divadle s ropou myslia na svoje krátkodobé ciele a budúcnosť je im ukradnutá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Teherán #Donald Trump #ceny ropy #sankcie proti Iránu