Merkelovej koniec?

Volker Kauder bol 13 rokov pravou rukou kancelárky Merkelovej. Jeho znovuzvolenie na post šéfa frakcie CDU v Bundestagu sa preto považovalo za formalitu. To, že poslanci dali hlas takmer neznámemu Ralphovi Brinkhausovi, je signál, že s kancelárkou nesúhlasia. Najmä s jej migračnou politikou.

27.09.2018 22:00
debata (3)

Angela Merkelová síce stratila dôležitého spojenca a jej stolička sa zatriasla, no zatiaľ na nej sedí.

Je pravdou, že kancelárka má za sebou viacero neúspechov, na ktoré v minulosti nebola zvyknutá. V minuloročných voľbách sa CDU oslabila o viac ako 8 % a nepodarilo sa jej zostaviť koalíciu s FDP a so Zelenými, až jej nezostávalo nič iné, ako presvedčiť sociálnych demokratov na osvedčené „manželstvo z rozumu“.

Spor so Seehoferom o utečencov a kauza Maaßen tiež nepochybne prispeli k postupnej erózii jej moci, no hovoriť o jej skorom konci je predčasné. Napokon aj samotný Brinkhaus po svojom zvolení vyhlásil: „Frakcia stojí pevne za Angelou Merkelovou, medzi mňa a kancelárku by sa nezmestil ani list papiera.“

Prvým testom pre Merkelovú budú krajinské voľby v Hessensku, kde hrozí CDU debakel. No to, aká je skutočná pozícia Merkelovej, sa ukáže na decembrovom zjazde CDU v Hamburgu. V meste, kde sa narodila, sa tak pravdepodobne rozhodne o jej ďalšom politickom osude. Aj keď nespokojnosť s Merkelovou je oprávnená, je otázne, či sa v radoch CDU nájde niekto, kto by ju mohol nahradiť.

Pokiaľ ide o Jóbove zvesti týkajúce sa osudu veľkej koalície: Nové voľby si v súčasnej situácii, keď sa preferencie CDU aj SPD ocitli na historických minimách neželá nik, takže veľká koalícia bude minimálne ešte nejaký čas pokračovať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Angela Merkelová #Volker Kauder #Ralph Brinkhaus