Neprebádané poschodia

Ak sa policajtom podarí stotožniť náboj zaistený pri prehliadke u podozrivých so zásobníkom nájdeným na mieste činu, potom v otázke vykonávateľov dvojnásobnej vraždy začína byť prinajmenej polojasno.

01.10.2018 20:00
debata (3)

Zarážať môže azda len bohorovnosť a hlúposť, s akou páchatelia celých sedem mesiacov verili, že hmotných dôkazov sa nemusia zbaviť naozaj kompletne a dôkladne. V každom prípade, nikto si dnes nedovolí vyhlásiť, že vyšetrovací tím trafil vedľa.

Vyšetrovatelia však tvrdia, že nepoznajú len strelca a jeho pomocníkov, ale vedia aj to, kto a cez akého sprostredkovateľa si u nich vraždu objednal a koľko za ňu zaplatil. Týmto sa dostávame, takpovediac, o poschodie vyššie. Ústrednou otázkou, pravdaže, zostáva, koľko poschodí má celá stavba.

Vyšetrovatelia tvrdia, že nepoznajú len strelca, ale vedia aj to, kto si vraždu objednal. Týmto sa dostávame, takpovediac, o poschodie vyššie. Ústrednou otázkou zostáva, koľko poschodí má celá stavba.

Čo sa spomínanej sumy týka, je práve taká uveriteľná, aké uveriteľné boli sumy, ktoré za nájomné vraždy zvykli vyplácať šéfovia najväčších a najznámejších slovenských gangov. Viac ako dva milióny v bývalej mene? Aj za menej, za oveľa menej sa tu objednávali a vykonávali vraždy. Konečnú výšku honorárov za špinavú robotu totiž nediktujú zahraničné gangsterské filmy, ale slovenská realita. A to platí aj v prípade, že by si tú robotu objednával niekto zo zahraničia.

Predstava, že gang, ktorý ryžuje na troskách bývalej dunajskostredskej či inej podobnej mafie, ktorá sa v uplynulých dekádach viac-menej sama rozstrieľala na prach, si musí nevyhnutne účtovať nejakú naozaj významnú sumu, predpokladá, že dotyční vopred vedeli alebo aspoň tušili, čo svojím činom vyvolajú. Už len to množstvo dôkazov zaistených v ich domoch ešte i po viac ako pol roku od činu napovedá, že na čosi také im fantázia zúfalo chýbala. Pre úplnosť dodajme, že ani tých 70-tisíc napokon ešte nemusí byť konečných: slovko „najmenej“ v tejto súvislosti asi nezaznelo celkom náhodou.

Najzaujímavejšou postavou spomedzi obvinených a zadržaných je momentálne nepochybne objednávateľka. Vôbec sa nezdá, že by mala byť poslednou neznámou v prípade, a samotní vyšetrovatelia i prokurátori si dávajú záležať na tom, aby sme si nemysleli, že podľa nich už niet po kom ďalej pátrať.

Čo bude nasledovať? Môžeme len hádať. Môže byť nevinná, môže sa priznať. Alebo, povedzme, môže vyrukovať s falošným motívom, pre ktorý by si mala objednať vraždu novinára, aby tak kryla niekoho tretieho, kto je zatiaľ nie v celkom prebádanej stavbe tohto zločinu o poschodie vyššie. Alebo bude jednoducho mlčať.

Či to bude tak, či onak, hľadanie ďalšieho poschodia bude pokračovať. Vyšetrovatelia budú vyšetrovať, kým zvyšok štátu bude v pokušení zahrať si hru na šesť krokov. Poznáte to: stačí vraj šesť krokov na to, aby ste našli vzájomné prepojenie ktorýchkoľvek dvoch ľudí na Zemi. Predpokladajme, že na prepojenie tlmočníčky z Komárna s kýmkoľvek iným na Slovensku bude treba ešte menej krokov.

Ešte šťastie, že vyšetrovací tím dosiaľ preukazuje obdivuhodnú odolnosť voči spoločenským hrám.

CITAT: Vyšetrovatelia tvrdia, že nepoznajú len strelca, ale vedia aj to, kto si vraždu objednal. Týmto sa dostávame, takpovediac, o poschodie vyššie. Ústrednou otázkou zostáva, koľko poschodí má celá stavba.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #objednávateľka vraždy #tlmočníčka z Komárna