Orgány a ich osudy

Fráza, podľa ktorej ak máte podozrenie, že viete o niečom nezákonnom, máte to okamžite nahlásiť príslušným orgánom, je možno formálne správna, ale i nebezpečná. Implikuje totiž, že ak ste niečo neohlásili hneď, znamená to, že si možno vymýšľate.

02.10.2018 20:00
debata (13)

Otázka na tých dvoch policajtov, prečo sa so svedectvom o únose hlásia až teraz a prečo nebežali za orgánmi ešte skôr, ako bežali za novinármi, môže byť zaujímavá. Akurát nemusí mať nijakú výpovednú hodnotu týkajúcu sa samotnej udalosti, o ktorej hovoria.

Policajt, ktorý je možno svedkom únosu, pravdaže, nie je obeť sexuálneho násilia, ktorá sa bude báť prehovoriť o tom, čo sa jej stalo. Je to muž zákona, ktorý by mal konať. Zároveň je však insiderom, ktorý vie, kedy, s čím a za kým sa dá ísť, a kedy by to nemuselo mať zmysel. Navyše, o únose v réžii vietnamských tajných služieb až donedávna 99 percent slovenskej populácie netušilo a vôbec nie je isté, že radový policajt v daný čas vedel, čo vlastne videl.

Otázka na dvoch policajtov, prečo sa so svedectvom o únose hlásia až teraz, môže byť zaujímavá, ale nemusí mať nijakú výpovednú hodnotu.

Inými slovami, bez ohľadu na to, či mal Robert Kaliňák vedomosť o tom, čo sa vtedy stalo, alebo je čistý ako ľalia, jeho snaha spochybňovať svedkov slovami, že verí, že „budú teraz spolupracovať s prokuratúrou, keďže tak z nepochopiteľných dôvodov neurobili už v minulosti“, triafa vedľa. Práve fakt, že nevypovedali dosiaľ a urobili tak až potom, čo vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy ukazuje, že polícia a prokuratúra sú predsa len schopné potiahnuť i politicky citlivé prípady, sa Kaliňákovi ešte môže vrátiť ako bumerang.

Je samozrejme správne, že prokuratúra berie svedkov vážne (napokon, len tak sa dá zistiť i hodnovernosť ich svedectiev) a neponecháva nič náhode. Alebo výsledkom nemeckého vyšetrovania, ktoré by podľa ministerky Denisy Sakovej mali byť známe v priebehu týždňov. To najhoršie by totiž bolo, keby sa u nás nič nedialo až dovtedy, kým by Nemci oficiálne nenechali v prípade biele stránky s tým, že tie si musí zapísať Slovensko samé. Zistiť konkrétny a detailný priebeh únosu v jeho časti týkajúcej sa Slovenska tak či tak bolo a bude na nás. Nemá žiadny zmysel hrať obvyklú hru na mŕtvych článkonožcov, ktorí v prachu cesty čakajú, či si ich niekto všimne, a až potom prípadne zareagujú.

Je nový vývoj dôkazom o vedomej účasti našich vlastných „príslušných orgánov“ na zločine? Zatiaľ nie, a je zbytočné vynášať predčasné súdy. Tak či onak však platí, že naše orgány nemôžu byť celkom z obliga: ani v prípade, že boli Vietnamcami „len“ zavedené a zneužité. Štát, ktorý sa takto nechá zneužiť zahraničím, by bol mizernou zárukou bezpečnosti pre vlastných občanov. Kaliňák bol politicky odstavený ešte skôr, ako táto kauza vyšla na verejnosť. Politicky teda teraz pôjde skôr o osud ministerky, ktorá bola vtedy jeho štátnou tajomníčkou. Obráťme starý bonmot: To, že ste politikom, na ktorého jeho súperi sústredene poľujú, ešte neznamená, že ste na správnom mieste.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Denisa Saková #kauza únosu Vietnamca