Fiasko v penziách

Väčšina ľudí s úsporami v II. pilieri si po dovŕšení penzijného veku nekupuje penziu. Nasporené peniaze radšej nechávajú ako dedičstvo pre svojich príbuzných. Politici nespravili zatiaľ nič zásadné, aby tento absurdný stav zmenili. Dokedy a na čo chcú čakať? Situácia je zásadná pre tisíce ľudí. Nové prepočty ministerstva práce by mohli priniesť zvrat v myslení.

05.10.2018 07:00
debata (110)

Občan s priemerným platom má po 13,5 roku sporenia v II. pilieri 9 100 eur. Dosiaľ by to bolo všetko ešte v poriadku. Po dosiahnutí dôchodkového veku (tento rok 62 rokov a 139 dní) to však príde. Súkromná poisťovňa mu za danú sumu ponúkne penziu len od 27 eur mesačne. A to bez každoročnej valorizácie o infláciu. Ak dôchodca zomrie ako 75-ročný (taký je, bohužiaľ, súčasný priemerný stav), získa 4¤212 eur. Teda menej ako polovicu úspor. Nehovoriac o tom, že značnú časť medzitým pohltí inflácia. O trinásť rokov si penzista za 27 eur kúpi možno len necelú polovicu z toho čo teraz.

Takto nastavený systém je čistá „ryža“ pre komerčné poisťovne. Riešením by bolo, aby penzie z druhého piliera vyplácal štát s nulovým ziskom. Nech každý dostane všetko, čo si v II. pilieri nasporil. Každý musí vidieť, že komerčné poisťovne majú pri výplate penzií z II. piliera možno až 50-percentné marže. Ide o neprípustné tunelovanie systému, ktorý vytvoril štát. Treba to ihneď zmeniť, inak na to doplatíme.

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier