Rumunská kultúrna vojna

V krajinách strednej a východnej Európy už niekoľko rokov prebieha kultúrna vojna. Ultrakonzervatívne náboženské kruhy sa cítia byť ohrozené postupujúcim liberalizmom, a preto sa silou-mocou snažia nanútiť svoje často veľmi okrajové názory celej spoločnosti.

08.10.2018 22:00
debata (53)

Tradičná rodina sa stáva hlavnou témou tradične vtedy, keď politici potrebujú niečo „zobchodovať“, resp. prekryť iné problémy. Vtedy dochádza k bizarným koalíciám, ktoré odporujú akýmkoľvek ideologickým poučkám.

Inak tomu nebolo ani pri víkendovom referende v Rumunsku, ktoré presadila Koalícia pre rodinu, no podporila ho aj vládnuca sociálnodemokra­tická strana. S ňou sa spája viacero korupčných škandálov, ktoré nedávno vyhnali desaťtisíce Rumunov do ulíc.

Tak ako na Slovensku vo februári 2015, aj v Rumunsku prišlo k referendu málo ľudí, takže je neplatné. Rozdiel je však v tom, že kým u nás už predtým „sociálnodemo­kratický“ Smer spolu s KDH a niekoľkými ďalšími poslancami prijali novelu ústavy, ktorá definuje manželstvo ako „jedinečný zväzok medzi mužom a ženou“, rumunská ústava zostáva v tejto otázke neutrálna.

Aj keď „náboženská pravica“ v Rumunsku nepresadila svoj hlavný cieľ, agresívna kampaň viedla k nárastu prejavov nenávisti voči homosexuálom. Tak ako u nás totiž nešlo o rodinu, ale v prvom rade o chladný kalkul proti LGBT komunite. Keďže kultúrna vojna je zápasom o etické zásady platné absolútne, nemôžu ju náboženské kruhy nikdy vyhrať, lebo v pluralitnej spoločnosti si nik nemôže nárokovať „absolútnu“ pravdu.

Napokon, stačí sa pozrieť na mapu Európy: „ostrovy homofóbnej deviácie“ zostávajú už len na východe EÚ.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #Rumunsko #referedum o rodine #LGBTI+