Niet dokonalej vraždy

Sarkastický povzdych: Keď vás z väzby nevytiahne už ani Štefan Harabin, viete, že ste v tom naozaj až po uši. Senát Najvyššieho súdu, ktorého členom je aj smutne známa postava našej ponovembrovej justície, včera zamietol sťažnosti Tomáša Sz., Miroslava M. a Aleny Zs. proti väzbe, ktorú pre nich žiadala špeciálna prokuratúra a odsúhlasil sudca Špecializovaného trestného súdu, ako nedôvodné.

09.10.2018 20:00
debata (60)

Tým sa síce úspešne prekonala jedna teoretická počiatočná prekážka v ďalšom vyšetrovaní, prípad sa však ešte ani zďaleka nekončí.

Vďaka uzneseniu Špecializovaného súdu máme pomerne detailný prehľad o tom, čo všetko sa vyšetrovateľom podarilo zistiť do chvíle, keď zvláštna jednotka NAKA vyrazila do Kolárova a neskôr do Komárna. Spôsoby, akými sa objednávateľka spájala so sprostredkovateľom a ten s páchateľmi, počet kontrolných obhliadok budúceho miesta činu, ktoré si páchatelia urobili ešte predtým, ako zaútočili – a okrem samotnej vyhliadnutej obete zavraždili ešte svedkyňu, ktorá bola v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.

Sarkastický povzdych: Keď vás z väzby nevytiahne už ani Štefan Harabin, viete, že ste v tom naozaj až po uši.

Opis ich počínania zanecháva dojem snahy o základnú „profesionalitu“. Počnúc neexistenciou písomných dôkazov, pokračujúc komunikáciou cez jednorazovo zakúpené mobilné telefóny, končiac výmenami áut, v ktorých sa opakovane objavovali na budúcom mieste činu pri jeho rekognoskácii, páchatelia sa pokúšali postupovať ako chladnokrvní nájomní zabijaci. Čo však, ako dobre vieme už len zo samotného faktu ich dolapenia, neznamená, že žiadne stopy nezanechali.

Existujú len neodhalené vraždy – dokonalú ešte nikdy nikto nespáchal. História bizarných a nedôveryhodných rozhodnutí odvolacieho súdu je síce bohatá a velí opatrnosť, tu sa však príslušný senát Najvyššieho súdu, i laickým okom videné, nemal do čoho zadrapiť. Ľudia dôvodne podozriví a obvinení z takéhoto činu, navyše s policajným a ochrankárskym know-how, ktoré im teoreticky umožňuje efektívne zametať prípadné ďalšie stopy, na ktoré ešte kriminalisti neprišli, skrátka nemôžu behať počas vyšetrovania na slobode, i keby sa u nich doma nenašiel ďalší arzenál zbraní a munície. Čo sa však našiel.

Meno hlavného objednávateľa, a teda aj presný motív objednávky, však zostávajú neznámymi. Napriek hluku, ktorý sa strhol po tom, čo bol Marian Kočner, vyšetrovaný pre možný zmenkový podvod, odrazu prevezený do prísne stráženej väznice v Leopoldove, dnes nie sme o nič múdrejší. Teda – o nič múdrejší nie sme v otázke dvojnásobnej vraždy.

Širšia verejnosť mala za tie dva týždne možnosť byť aspoň o čosi múdrejšia v otázke, kto je Marian Kočner. Známy ženy obvinenej z toho, že vraždu zadala sprostredkova­teľovi. Ale aj ženy, ktorú vraj využíval na lov šteklivých informácií o politikoch, ktorí by boli takí hlúpi a skočili jej na lep. O niektorých už vieme. Ktorí ďalší dnes potichu dúfajú, že Kočner to nakoniec nebude – aby musel vypovedať len o zmenkách, a nie aj o „práci“ údajnej súkromnej komárňanskej Mata Hari?

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Marian Kočner #NAKA