Dávajú si načas

Poslanci naprieč celým politickým spektrom rokujú o novom spôsobe voľby členov Ústavného súdu tak, akoby nevedeli, že im tečie do topánok. Vo februári sa pritom končí volebné obdobie deviatim z trinástich sudcov. Keď sa v rozumnom termíne nedohodnú, hrozí, že jedna zo základných inštitúcií právneho poriadku nášho štátu prestane fungovať.

10.10.2018 22:00
debata (4)

Na to, že terajšia opozícia apriori torpéduje tento tak ako ktorýkoľvek iný legislatívny proces, si verejnosť už zvykla. Ale prekvapuje, že po tom, čo vláda v auguste odobrila návrh novely Ústavy SR, prichádzajú zástupcovia Smeru s novými nápadmi. Nápadmi, o ktorých je dopredu jasné, že nielenže nezískajú ústavnú väčšinu, no ani podporu koaličných partnerov.

Obdobné „zlepšováky“ kladú na stôl z večera do rána aj ostatné strany. Akoby mali na rozbehnutie nového kola politických diskusií ešte dva roky. Ale tie vonkoncom nemajú. Dobre to vedia a zrejme sa spoliehajú, že ten druhý, tretí, štvrtý… v hodine dvanástej ustúpi. A čo ak neustúpi?

Zásadná zmena výberu ústavných sudcov podľa Martina Glváča a spol. s tým, že by hlava štátu stratila v tejto záležitosti kompetencie, je nepriechodná. Ústavný zákon netreba šiť horúcou ihlou, ani s ohľadom na jednu konkrétnu osobu. Hádam iniciátorov poteší aspoň fakt, že Slovensko bude mať raz aj iného prezidenta, ako je Andrej Kiska. Nereálne je aj dopredu určovať, kto na aké dlhé volebné obdobie má byť a kto nemôže byť zvolený, ako to predostiera opozícia. SaS pritom avizuje, že s pozmeňujúcimi návrhmi ešte len príde.

Ak sa nenájde kompromis, tak sa bude voliť po starom. Z toho budú sklamaní všetci. Navyše, ak si súčasná hlava štátu opäť dá načas ako pri minulej voľbe, tak republiku môže čakať ústavný kolaps.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Glváč #Andrej Kiska #Ústavný súd SR #novela Ústavy SR #voľba ústavných sudcov