Rozpočtový odzemok

Ako to už býva, v diskusii o štátnom rozpočte treba oddeliť zrno od pliev. Názorov na rozpočet na rok 2019 je v dnešnej informačnej dobe neúrekom.

10.10.2018 20:00
debata (2)

Zamestnávatelia plačú, že ich daňové zaťaženie je vysoké. Skutočnosť je však taká, že na daniach z príjmu právnických osôb (firmy) štát vyberie menej ako na daniach z príjmu fyzických osôb (zamestnanci). A to z dôvodu, že štát podnikateľom v poslednom období znížil dane a stalo sa tak preto, že aj pravicová časť zmiešanej koalície má svoje slovo.

Kritické hlasy zatiaľ nepočuť pri návrhu znížiť daň z príjmu pre rodičov s deťmi do šesť rokov. Na zamyslenie by možno bolo posunúť danú hranicu na vyšší vek. Štát by mal viac podporovať tých, čo pracujú a majú rodinu.

Keďže firmy by si želali najlepšie číro pravicový rozpočet, radi si ich predstavitelia kopli do návrhu ľavicového Smeru zaviesť obedy pre žiakov škôl a škôlok zadarmo. Iste by bolo ešte lepšie, ak by sa našli peniaze na zvýšenie kvality stravy, lepšie vybavenie kuchýň a vyššie platy pre kuchárky. Všetko vždy môže byť lepšie. Principiálne sú však obedy zdarma dobrý nápad. Všetko bude závisieť od realizácie. Školy by sa však mali správať trhovo. Kvalitné jedlo je jedným z kritérií rodičov pri výbere školy.

Kritické hlasy zatiaľ nepočuť pri návrhu znížiť daň z príjmu pre rodičov s deťmi do šesť rokov. Na zamyslenie by možno bolo posunúť danú hranicu na vyšší vek. V každom prípade by mal štát aj pri tomto opatrení ešte viac prezentovať, že bude viac podporovať tých, čo pracujú a majú rodinu. V tomto smere je opatrení stále málo.

To, čo z roka na rok prežíva, je zdravotníctvo a školstvo. Ministerstvo školstva dostane navyše peniaze na rast platov pedagógov a podobne budú zdroje aj pre zdravotné sestry. Štát však musí viac motivovať ľudí, aby sa z nich stali dobrí učitelia a spokojné zdravotné sestry. Popri plate musí ísť o súbor opatrení, od kariérneho rastu, cez motivačné odmeňovania až po podporu bývania pre nových učiteľov a sestry, keď prídu napríklad do cenovo drahej Bratislavy z východného Slovenska.

To, kde má vláda stále rezervy, je efektívnosť výdavkov. Fakt, že sú peniaze na sociálne balíčky, totiž nie je dôsledkom lepšieho hospodárenia štátu. Ide o výsledok viacerých okolností. V roku 2016 sme míňali posledné peniaze z končiaceho sa eurofondového obdobia. Rozpočet bol nastavený na dokončenie veľkých eurofondových projektov diaľnic a ďalšie roky sa deficit znižoval jednoducho vďaka tomu, že nové eurofondové projekty sa ešte poriadne nerozbehli. V danom čase tiež daniari začali zlepšovať výber DPH a zároveň prudko stúpla zamestnanosť a odvody súbežne s novými investíciami a vrcholom ekonomického cyklu vo svete.

Je fakt, že politici sa snažia ekonomické výsledky krajiny vždy trocha prifarbiť vo svoj prospech. Rovnako to často preháňajú aj kritici vlády. Stačí si spomenúť na to, ako sa niektorí opoziční politici a zamestnávatelia pred rokom bili do pŕs, že ak vláda naozaj zvýši príplatky za prácu v noci, z krajiny viacerí investori odídu. Účel vtedy svätil prostriedky? Nikto však neodišiel. Na čo sa tu kto hrá?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #zdravotníctvo #školstvo #štátny rozpočet #obedy zadarmo #2019