Facka verejnoprávnosti

Verejnoprávne médiá, na rozdiel od tých sociálnych, sa riadia jasnými pravidlami, preto v dnešných časoch, keď sú ľudia doslova zavalení rôznymi dezinformáciami, ich význam stúpa.

11.10.2018 22:00
debata (41)

Interný dokument, v ktorom šéfka rozhlasového spravodajstva RTVS Petra Stano Maťašovská zakázala vysielať informácie o opozičných návrhoch zákonov, s odôvodnením, že v parlamente aj tak neprejdú, však s verejnoprávnosťou nemá nič spoločné. Zaváňa skôr cenzúrou.

Rádio Slovensko je druhé najpočúvanejšie rádio u nás (18,95%). Spolu s Rádiom Regina (6,19%) a Rádiom FM (2,38%), si tak „slovenský rozhlas“ každý deň naladí viac ako štvrtina populácie. Verejnoprávny rozhlas sa dlhodobo teší vysokej dôvere poslucháčov, hazardovať s ňou je preto veľmi nezodpovedné.

Časy, keď Rádiožurnálu prischla prezývka Rádio Mečiar, sú našťastie dávno za nami. Stačí sa však pozrieť do susedného Maďarska a Poľska, kde sa médiá verejnej služby premenili na hlásnu trúbu vládnucej triedy, a azda každému je jasné, že veci sa dajú pokaziť veľmi rýchlo a ľahko. Stačí, ak si niekto médiá, ktoré majú slúžiť verejnosti, „sprivatizuje“ pre seba.

Hoci Andrej Danko minulý rok vyhlásil, že on by sa „nehral na verejnoprávnosť RTVS, ale zrušil všetky koncesie a hlásil sa k štátnej televízii,“ nik nestojí o to, aby sa podobný scenár zopakoval aj u nás. Propaganda valiaca sa z verejnoprávnych médii je to posledné, čo potrebujeme.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #cenzúra #verejnoprávne médiá #Petra Stano Maťašovská