Keď rinčia zbrane

Budúci rok poputuje do zdravotníctva najväčší balík peňazí od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Pri doterajších finančných suchotách v tomto rezorte to znie veľmi optimisticky. Nuž, ako komu. Najmä ambulantný sektor bije na poplach.

13.10.2018 10:00
debata (1)

Nik nenamieta, že sa po lekároch navýšia mzdy aj sestričkám a strednému zdravotnému personálu, ani to, že sa pristúpi k rozsiahlejším investíciám v koncových zariadeniach, kde sa liečia najzávažnejšie prípady. Veď už bol najvyšší čas a zamestnanci regionálnych nemocníc a ambulancií im pridelené peniaze nechcú zobrať. Ide však o celkovú výšku financií pre túto kapitolu štátneho rozpočtu.

V miestnych ambulanciách je z roka na rok menej doktorov, osobitne chýbajú detskí lekári a špecialisti pre dospelých. Určite sa na tieto voľné miesta nepohrnú ich lepšie platení kolegovia z univerzitných a fakultných nemocníc. Očividne sa zhoršuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti, niet financií na zamestnávanie sestier, na modernizáciu technického vybavenia a k týmto komplikáciám sa budúci rok pridá výrazné zvýšenie cien elektriny.

Strážca štátnej pokladnice Peter Kažímír sa vychvaľuje, že v zdravotníctve zaznamenáme historický rekord medziročného rastu výdavkov – až o 211 miliónov eur (o 6,2 %). Fajn, treba však dodať, že sa v roku 2019 zvýši rozpočet ministerstva obrany o 550 miliónov, teda o viac ako 50 percent! S obdobnými číslami sa počíta aj v nasledujúcich dvoch rokoch.

Vláda tak reaguje na kritiku vedenia NATO a predovšetkým USA, že Slovensko dlhodobo nezabezpečuje pre tento rezort požadované dve percentá HDP. Dobre, ale na čo je potrebné až také šialené tempo vo vyzbrojovaní armády, keď niet dosť peňazí na zdravotníctvo, ale ani na školstvo či rozvoj vedy a techniky?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #zdravotníctvo #štátny rozpočet #ambulancie