Bez špekulácií

Policajná prehliadka v nehnuteľnostiach, ktoré vlastní Marian Kočner, je logickým pokračovaním vyšetrovania prakticky čohokoľvek. Od podozrení z pokusov o podvod až po podozrenia z objednávky nájomnej vraždy. Napokon, ide o človeka, ktorý je podozrivý a celé roky podozrievaný z rôznych vecí, ktoré môžu zanechať stopy a dôkazy v podobe dokumentov či elektronických záznamov.

16.10.2018 20:47
debata (7)

Pravda, dikcia oficiálneho policajného oznamu, podľa ktorého išlo o prehliadky „v súvislosti s násilnou trestnou činnosťou“, poukazuje na čosi závažnejšie, ako sú možné falošné zmenky či iné pokusy o podvod. Napríklad také závažné ako vražda na objednávku? Áno, napríklad i to. Ale nielen to, a je dobré nestrácať to zo zreteľa. Samotné prehliadky nehnuteľností by teda nikoho nemali prekvapiť. Čo prekvapiť môže, je skôr to, ako metodicky sa policajní vyšetrovatelia a ich nadriadení snažia v tomto prípade držať bokom od mediálnych a politických domnienok a špekulácií. Nebývalo to zvykom, hoci zvykom to malo byť už dávno.

Niežeby prípad vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nemal pre šéfov polície (a ich šéfov) politický náboj. Pravdaže ho má, a je celkom jasné, že vo chvíli, keď sa ho podarí objasniť, politický rozmer kauzy začne žiť novým životom. Dokážeme si predstaviť, ako budú napríklad predstavitelia Smeru zdôrazňovať, že podozrenia voči vláde Roberta Fica boli v tejto súvislosti celkom mimo. Koniec koncov, šéf Smeru sa už nezdržal, a hneď po objavení sa prvých špekulácií o Kočnerovi víťazoslávne – a predčasne – vyhlásil svoju vládu za plne očistenú.

Súčasní policajní predstavitelia budú môcť po úspešnom skončení vyšetrovania (úspešnom aspoň do tej miery, že budú podané obžaloby, keďže za výkon súdnictva už policajní vyšetrovatelia zodpovednosť niesť nemôžu) zasa tvrdiť, že tento prípad je korunným dôkazom ich nestrannosti a práce v štýle: padni, komu padni. A tak ďalej.

Polícia robila raziu na dvoch desiatkach nehnuteľností súvisiacich s Kočnerom, no my nie sme o nič múdrejší, ako sme boli pred týždňom či dvoma.

Dnes však policajti mlčia. Ešte donedávna bolo takmer samozrejmosťou, keď policajní funkcionári trúsili kade-tade čiastkové informácie o rôznych citlivých prípadoch, komentovali každú možnú aj nemožnú mediálnu či politickú špekuláciu, a nezriedka aj osobne sekundovali politikom, ktorí sa predvádzali ako tí, ktorí majú vyšetrovanie citlivých prípadov v malíčku. Akoby nikoho netrápilo, že aj takouto politizáciou kriminalistiky sa u nás dlhodobo kriminalizuje politika, a že to je bumerang, ktorý sa raz vráti všetkým.

Politici zostávajú rovnakí, zdá sa však, že aspoň niektorí policajti túto hru už nehrajú. Polícia robila raziu na dvoch desiatkach nehnuteľností súvisiacich s Kočnerom, no my nie sme o nič múdrejší, ako sme boli pred týždňom či dvoma. Tentoraz to, zdá sa, chcú urobiť profesionálne a naše špekulácie a domnienky pritom ponechávajú čisto na nás samotných. To by rozhodne nemalo byť pre nás zdrojom frustrácie. Skôr nádeje, že vyšetrovatelia sa sústredia na to, na čo sa majú, a ich nadriadení im držia chrbty. Špekulácie nechávajú na iných.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka