Aj lacná ropa je zbraň

Obavy z toho, že Saudská Arábia „použije ropu ako politickú zbraň“ v prípade, že sa jej nebudú páčiť reakcie zahraničia na zavraždenie novinára Džamála Chášakdžího, sú pochopiteľné. Ceny tejto suroviny určite hýbu svetovými trhmi, ekonomikami i vládami. Je tu však aj protiotázka: Kedyže to naposledy bolo tak, žeby ropa nebola politickou zbraňou?

17.10.2018 20:00
debata (2)

Táto otázka nie je len rétorická a môže viesť k pochopeniu toho, prečo si vyspelý svet niektoré barbarské režimy, akým je vláda Saudovcov, predchádza, zatiaľ čo iné umiestňuje na zoznamy medzinárodných hrozieb.

Akoby sa politické využitie ropy začínalo a končilo iba ropnými krízami, radmi áut čakajúcich pred čerpacími stanicami a tabuľkami ukazujúcimi rast cien fosílnych palív. Akoby lacná ropa nikdy nebola zbraňou, pomocou ktorej sa vedú vojny (a nielen tie politické), dobýjajú územia, jedny režimy sa menia a iné, naopak, udržiavajú pri živote.

Pozícia Saudovcov sa zakladá na sľuboch, že Rijád bude objemami ťažby udržiavať relatívnu stabilitu globálnych trhov s ropou. Ako čerstvý príklad môže poslúžiť snaha Donalda Trumpa opäť trestať Irán ropnými sankciami. Dokiaľ Rijád ochotne vykryje výpadky exportov, je to možné a takmer bezbolestné pre všetkých, pravda, okrem Teheránu. Aj preto sa Saudovci spoliehajú, že sa im ani tentoraz nič nestane. Napokon, čo sa im kedy stalo?

Každý, kto bude stáť v ceste Saudovcom, zvlášť korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, musí rátať s tým, že môže skončiť ako Chášakdží.

Pätnásti z devätnástich útočníkov z 11. septembra 2001 boli občanmi Saudskej Arábie. Ultrakonzervatívne wahábistické školy sú všeobecne známe ako bohato dotovaný a vládou podporovaný ideologický export Rijádu, ktorého výsledkami sú ohniská radikálneho islamizmu a rast podpory terorizmu v celom regióne. Saudovci ani veľmi nepopierajú, že unášajú odporcov svojho režimu z územia iných krajín, aby ich nechali zmiznúť kdesi v útrobách svojho väzenského systému. Prípadne zmiznúť doslova.

Koniec koncov, ani v prípade Džamála Chášakdžího už nepopierajú všetko s takou vervou ako na začiatku. Pokusom o „vysvetlenie“, pri ktorom im robil ochotnú testovaciu figúru prezident Spojených štátov, má byť najskôr to, že Chášakdžího chceli v Istanbule iba zatknúť, vypočuť a previezť do Saudskej Arábie. Akurát „niečo sa pokazilo“ a novinár zomrel.

Otázky, prečo by mal byť pri zatýkaní prítomný patológ a načo je komu pri výsluchu potrebná píla na kosti, sú zbytočné. Odkaz je zrejmý: každý, kto bude stáť v ceste Saudovcom, zvlášť korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, musí rátať s tým, že môže skončiť ako Chášakdží. Navyše, dokiaľ bude vo Washingtone Trump, nemôže sa spoliehať ani na to, že sa na jeho obranu postaví svetová veľmoc.

Možno si teraz korunný princ odhryzol priveľký kúsok. Možno bude napokon i Trump donútený zmeniť prosaudskú rétoriku, hoci sa to zatiaľ nezdá. V každom prípade však platí, že Rijád by sa na podobnú hru neodhodlal, keby dlhé desaťročia nepoužíval ropu ako politickú zbraň. Lacná ropa je zbraň, ktorá môže byť rovnako užitočná pre jedných a smrtiaca pre druhých ako každá iná.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Donald Trump #Džamál Chášakdží #politické využitie ropy