Pozitívne myslenie

Podľa šéfa Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho vystúpenie britskej premiérky pred prezidentmi a premiérmi krajín Európskej únie neponúklo nič nové, atmosféra však vraj bola pozitívna. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz potvrdil, že mnohé z toho, čo im Theresa Mayová povedala, bolo už známe. „Dôležité je, že chce, aby sme sa dohovorili,“ dodal však optimisticky. Podobne sa vyjadroval holandský premiér Mark Rutte. Pozitívne myslenie v praxi?

18.10.2018 20:00
debata (1)

Z istého pohľadu naozaj znie pozitívne, keď premiérka, ktorá kedysi vyhlásila, že pre Britániu bude lepší odchod z EÚ bez zmluvy, ako so zlou zmluvou, dnes uisťuje, že chce vôbec nejakú zmluvu dosiahnuť. Alebo keď dnes z toho istého dôvodu dokonca pripúšťa predĺženie prechodného obdobia, počas ktorého bude Londýn de iure na odchode, ale de facto ešte v únii.

Problém je v tom, že otázka írsko-severoírskej hranice nie je len nejakým posledným technickým háčikom, ktorý treba prekonať a potom bude všetko v poriadku. Fakt, že práve táto otázka zostáva nevyriešená napriek pokroku vo všetkých ostatných okruhoch, pramení v tom, že je zásadná.

Problém hranice Severného Írska zosobňuje základnú dilemu brexitu – ako odísť z EÚ a zachovať si výhody spoločného priestoru.

Európska únia od začiatku trvá na tom, že severoírsko-írska hranica bude vyzerať podľa toho, ako to bude s členstvom Spojeného kráľovstva v colnej únii. Ak chce Mayová z colnej únie vystúpiť, Severné Írsko bude mať svoju pozemnú hranicu s Írskom v „tvrdom“ režime – aj s kontrolami tovaru a tak ďalej.

Alternatívou by z hľadiska Bruselu bolo, keby z colnej únie vystúpila Veľká Británia, kým Severné Írsko by v nej zostalo. V takom prípade by sa hranica colnej únie preniesla do Írskeho mora a pozemná hranica na Írskom ostrove by zostala v podstate priepustná ako doteraz. Túto alternatívu však nechce pripustiť Mayová, pretože by fakticky zaviedla dvojaký colný režim na území Spojeného kráľovstva. Navyše taký, ktorý by Severné Írsko nebezpečne približoval Írsku…

Druhým problémom je domáce postavenie Theresy Mayovej, ktoré sa jej stredajším vyhlásením o možnosti predĺžiť prechodné obdobie rozhodne neupevnilo. Politická skupina s príhodným názvom „Odchod znamená odchod“ vyhlásila jej slová za priznanie, že premiérka v skutočnosti z EÚ nechce odísť. A napriek jej dôvetku, že je to len jedna z možností, ku ktorej vraj najskôr ani nebude musieť dôjsť, pretože EÚ a UK sa podľa nej nakoniec dohodnú, proti premiérke sa ozývajú už i také hlasy z radov konzervatívcov, ktoré dosiaľ mlčali. Nehovoriac o názorovej protistrane: podľa prieskumov v UK aktuálne mierne prevažuje počet ľudí, ktorí by dali prednosť zotrvaniu v únii.

Problém hranice Severného Írska nie je posledný preto, lebo je nedôležitý, ale preto, lebo zosobňuje základnú dilemu brexitu – ako odísť z EÚ a zachovať si výhody spoločného priestoru. Je dôkazom, že ani päť mesiacov pred spustením brexitu ju Británia nemá vyriešenú. Nie je zakázané dúfať v dohodu. Na ňu však bude treba čosi viac, ako len diplomatický džavot politikov pre uši a oči médií.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit