Priepastné rozdiely

Monitor piatakov potvrdil iba to, čo už v podstate dávno vieme (no nič proti tomu nerobíme). Žijeme v krajine, kde vplyv rodinného prostredia na výkon žiakov je dlhodobo rozhodujúci, pričom kľúčové je vzdelanie rodičov.

18.10.2018 20:00
debata (2)

Ak žiaci zo sociálne znevýhodnených skupín dosiahli približne o polovicu menej bodov ako ich rovesníci zo sociálne priaznivého prostredia, znamená to, že náš školský systém nezabezpečuje sociálnu rovnosť vo vzdelávaní a tento problém je čoraz vypuklejší.

Hoci takmer vo všetkých aspektoch života sme nesmierne rovnostárski, výsledkom nášho nezáujmu riešiť priepastné rozdiely v úrovni vzdelávania je rozdelená spoločnosť. My v podstate žiaden Eton nepotrebujeme, my ho máme na regionálnej báze.

Ak si množstvo detí nemôže dovoliť navštevovať predškolské zariadenia, školské jedálne a školské kluby, štát musí prijať vyrovnávacie opatrenia, ktoré pomôžu deťom zo sociálne marginalizovaných skupín (veci však treba premyslieť, aby to nedopadlo ako s obedmi zadarmo…).

Na priepastné rozdiely v úrovni vzdelávania napokon doplatíme my všetci, pretože krajina ako celok bude bez kvalifikovaných ľudí odsúdená na zaostávanie.

Žiadny vyspelý štát nie je taký bohatý, aby potenciál, ktorý sa skrýva v jeho občanoch, mohol nechať trestuhodne nevyužitý. To je obrovský hazard.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #monitor piatakov