Svet bez princípov

Často používaný argument, že Rijád sa, na rozdiel od Teheránu, aspoň dokáže dohodnúť s Izraelom, čo je dôležité pre stabilitu v regióne, má jeden zádrh.

19.10.2018 20:00
debata (6)

Realistická politika nemusí byť bez princípov. Je to len taká politika, ktorej súčasťou môžu byť aj dočasné spojenectvá s lídrami či krajinami, ktoré sa inak daným princípom priečia. Morálni fundamentalisti by mali počkať, kým spustia krik. Ako príklad z moderných dejín tu môže totiž poslúžiť aj aliancia, ktorá porazila Hitlera a nacistov v druhej svetovej vojne.

Netreba automaticky odsúdiť každý prípad, v ktorom demokracia spolupracuje s nejakou diktatúrou v mene vyššieho dobra. Pravdaže, musíme sa mať na pozore: to tzv. vyššie dobro sa môže ukázať chimérou na zalepenie očí domácej verejnej mienky. Dôležité je, aká je povaha spolupráce, a tiež to, aby nikto nebol na pochybách, že ide o kompromis.

Dohody zo strany Rijádu sú asi také hodnoverné, ako je hodnoverná „reforma“, v rámci ktorej korunný princ dovolí ženám šoférovať a súčasne nechá uväzniť ich aktivistky.

Niet pochýb, že západní lídri uzavreli so Saudskou Arábiou množstvo kompromisov, ktoré sa ťažko obhajujú. Ťažko napríklad uveriť, že by potláčanie vplyvu Iránu tým, že budeme podporovať iný režim, ktorý sám nemá o nič lepší vzťah k ľudským právam, slobodám a demokracii, ako ajatolláhovia v Teheráne, prinášalo nejaké vyššie dobro pre Blízky východ, nieto ešte pre celý svet.

Dohody zo strany Rijádu sú asi také hodnoverné, ako je hodnoverná „reforma“, v rámci ktorej korunný princ Muhammad bin Salmán dovolí ženám šoférovať a súčasne dá uväzniť aktivistky, ktoré práve za to celé roky bojovali – len aby si niekto náhodou nemyslel, že kráľovstvo ustupuje verejnému tlaku.

Po celé roky pochybných kompromisov platilo aspoň jedno: nik nespochybňoval, že to boli kompromisy. Takáto politika podlieha verejnej kritike, ako sa mohol presvedčiť napríklad George W. Bush, ktorý vtrhol do Iraku, ale odmietol vyšetrovať saudskoarabskú stopu z 11. septembra, ale aj Barack Obama, ktorý Saudovcom predával americké zbrane aj po tom, čo ich začali využívať na barbarské útoky proti civilnému obyvateľstvu v Jemene.

Svet kompromisov nemusí byť lepší, má však aspoň potenciál na zmenu k lepšiemu. Svet, v ktorom lídri odmietnu samotný pojem kompromisu a budú robiť politiku otvorene ako kšeft, takýto potenciál stratí.

Keď Donald Trump hovorí, že má jednoducho Saudovcov rád, pretože mu dali zarobiť desiatky miliónov na nehnuteľnostiach a od Spojených štátov chcú nakúpiť zbrane za sto miliárd, buduje svet, v ktorom už nebude možné americkú politiku posudzovať podľa toho, či sa drží princípov, ktoré hlása. Nebude to svet bez morálnych kompromisov, ale svet bez morálnych princípov. A to je osudový rozdiel.

Ak ochotne sekunduje Rijádu pri šírení legendy, podľa ktorej Džamála Chášakdžího niekto mohol na pôde konzulátu v Istanbule zabiť bez požehnania vládnych kruhov, zachádza ešte ďalej. Aktívne totiž podporuje despotický režim v porušovaní práv ľudí. Ani ten najhorší morálny kompromis nezašiel tak ďaleko, ako môže zájsť politik, ktorý „iba hovorí veci tak, ako sú“. A z toho mrazí.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Muhammad bin Salmán #Džamál Chášakdží