Odsúdení na kompromis

Vzhľadom na to, že vo februári sa končí volebné obdobie deviatim z trinástich sudcov Ústavného súdu, je najvyšší čas, aby sa poslanci dohodli na nových pravidlách, ako ich budú voliť. V opačnom prípade hrozí, že jedna z najdôležitejších inštitúcií štátu sa stane nefunkčná.

23.10.2018 08:00
debata

No ak chce Slovensko zostať naďalej normálnou demokratickou krajinou, tak je v záujme všetkých politikov, aby sme mali funkčný Ústavný súd. A keďže všetci vedia, čo hrozí, dalo by sa očakávať, že si všetci spolu normálne sadnú a začnú spolu rokovať, lebo času je skutočne málo. Ani koalícia, ani opozícia totiž nedisponuje ústavnou väčšinou v parlamente, a preto, či sa im to páči, alebo nie, každý bude musieť v niečom ustúpiť.

Zvýšenie volebného kvóra zvyšuje legitimitu kandidáta, na tom sa iste všetci zhodnú. Otázne však je, či návrh Smeru, aby ústavných sudcov volil priamo parlament 90 hlasmi a následne by odpadla povinnosť prezidenta ich vymenovať, má šancu na úspech. Pokiaľ nechcú kľúčový ústavný zákon presadiť s pomocou kotlebovcov, asi nie.

Na druhej stane aj opozičný návrh na priebežné obmieňanie ústavných sudcov má svoje ratio, lebo funguje ako poistka, aby nik neovládol Ústavný súd na také dlhé obdobie. Opozícia samotná ho však nie je schopná v parlamente pretlačiť. Obe strany sú tak odsúdené na kompromis.

Keď však premiér Peter Pellegrini týždeň pred kľúčovým hlasovaním povie, že on sám nevie, ako to nakoniec dopadne, človek zneistie a začne mať pochybnosti, či si politici uvedomujú vážnosť situácie a či majú skutočne záujem, aby Slovensko zostalo i naďalej právnym štátom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavný súd SR #voľba ústavných sudcov