Kočnerovi dlžníci

Nuž môže sa stať naozaj všeličo, ale zmiznutie dôležitých tristo strán zo súdneho spisu je asi taká náhoda, ako keď sa trosky paneláku, v ktorom práve vybuchol plyn, poskladajú do vily s bazénom. Podobnou náhodou bude zrejme aj fakt, že ide akurát o spis k prípadu, v ktorom sa spomína aj meno Mariána Kočnera.

23.10.2018 20:00
debata (12)

V očiach mnohých je Kočner už beznádejne odpísaná veličina, hoci ešte nebol uznaný za vinného zo žiadnej z vecí, o ktorých sa dnes hovorí a píše. Lenže odpísaná veličina ešte nemusí byť to isté ako bezmocná veličina. Ak pripustíme špekuláciu, v rámci ktorej aj za týmto záhadným zmiznutím časti spisu v kauze Technopol Servis stojí nejakým spôsobom pán podnikateľ, ktorý momentálne sedí v najprísnejšie stráženej väzbe, potom si môžeme dovoliť špekulovať ďalej.

Možno takýto obyvateľ pevnosti v Leopoldove vôbec nemusí dávať pokyny niekomu vonku cez svojich právnikov či príbuzných, či nebodaj romantickými motákmi. Dokonca ani nemusí vedieť o tom, že sa niekto chystá ukradnúť nejaké spisy. Stačí, aby vedel čosi o niekom – hoci aj v justícii – a aby dotyčný vedel, že on to vie. Inými slovami, byť dnes spájaný s Kočnerom znamená kariérnu a spoločenskú katastrofu a my sa môžeme iba dohadovať, nad koľkými ľuďmi a v akých pozíciách taký meč v posledných mesiacoch visí.

Byť dnes spájaný s Kočnerom znamená kariérnu a spoločenskú katastrofu a my sa môžeme iba dohadovať, nad koľkými ľuďmi taký meč visí.

Byť zadobre so sýkorovcom Csongrádym hádam znamenalo v časoch mečiarizmu mať aspoň ilúziu, že ak vám niekto z vôle mocných bude chcieť roztrieskať či podpáliť auto – a to ešte v tom lepšom prípade – nebudú to jeho ľudia. A možno jeho postavenie v podsvetí znamenalo i akúsi záruku, že to nakoniec nebude nikto. Byť zadobre s niekým ako Kočner zasa znamenalo výmenný obchod vyššieho rangu.

Informácie vedel získať a dodať, určite však nie zadarmo. Cenou mohli byť opäť informácie alebo aj iné protislužby. Niekedy to mal vari také ľahké ako s istým predsedom parlamentu, ktorý veselo rečnil o všetkom, čo vedel i nevedel, stačilo zahrať mu na správnu strunku. Inokedy mohli byť protislužby temnejšej povahy. Napríklad sledovanie novinárov, na ktorých sa dlhodobo usiloval nájsť čosi, čo by mohol potom víťazoslávne capnúť na internet, a ktoré pre neho mal robiť Peter Tóth? Áno, pochopiteľne.

Stále nevieme, ako je to s Kočnerom v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice, no polícia zrejme vie, čo robí, keď prosí médiá o zdržanlivosť. Znamená to, že rozličné čiastkové informácie z vyšetrovania, ktoré vôbec nemusia byť pravdivé či úplné, akurát môžu zbytočne poskytovať návod podozrivým, ako majú vypovedať. A možno aj to, že do tejto skupiny zatiaľ patria aj ľudia, ktorí ešte chodia po slobode a bez obmedzení sledujú médiá.

Tak či onak sa však dá tušiť, aký vplyv má asi situácia okolo Kočnera na jeho dlžníkov. Jedni sa hádam chcú preventívne udať, aby prevážila ich vlastná verzia, kým druhí nahrubo zametajú stopy po svojom spojení s ním. Možno aj na súdoch.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Peter Tóth #kauza Technopol