Problém

Analýza výbušného zariadenia, ktorá môže autoritatívne potvrdiť, či bola bomba schopná explodovať, alebo bola nepodarkom, či atrapou, obvykle nie je otázkou okamihu. Tým skôr, ak sa medzitým objavujú stále ďalšie a ďalšie takéto zariadenia, všetky podobných parametrov a namierené proti podobným terčom.

25.10.2018 22:00
debata

A tak Amerika špekuluje. Terče útokov sú prominentní kritici Donalda Trumpa a zároveň prominentné terče hnevu a urážok, ktoré na ich hlavy prezident dlhodobo zosiela z mítingových pódií pred jasajúcimi davmi svojich fanúšikov. Iste, história takýchto útokov ukazuje, že nie celkom vždy bývajú tie najzrejmejšie indície aj tými najsprávnejšími. Occamova britva však dnes zatiaľ drží a nepustí.

Trumpove mediálne hlasy už spriadajú teórie: nie je podozrivé, že bomby u Obamovcov, Clintonovcov, u Sorosa či v CNN sa objavili takto šikovne pred kongresovými voľbami, pýtajú sa. No áno, je to veľmi podozrivé. Asi tak, ako keď vždy „podozrivo“ stúpne počet útokov pred voľbami v Afganistane. Hm, o akú sofistikovanú hru sa to páchatelia asi pokúšajú na úkor afganských voličov?

Cieľom bombovej kampane je zastrašovať a lámať morálku protivníkov. Platí to aj vtedy, keď je páchateľom nejaká vyšinutá osoba, a aj vtedy, keď cieľom je „iba“ desiť, nie rovno zabíjať.

Nech už sa ako páchateľ ukáže ktokoľvek, problémom zostane atmosféra zloby, rétorika občianskej vojny a lži, ktoré sa na amerických voličov valia v takých množstvách, že nie je možné všetky si ani len všimnúť, nieto vyvracať. Ak sa toto nezmení, môže byť len otázkou času, keď začnú také bomby aj vybuchovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Bomby #Donald Trump